Belg koopt huis in Siciliaans dorp voor slechts 1 euro. Al dertien andere landgenoten volgden hem

Zicht op het historische centrum van Mussomeli: Siciliaans dorp op 700 meter hoogte.
Thinkstock Zicht op het historische centrum van Mussomeli: Siciliaans dorp op 700 meter hoogte.
Een vakantiewoning kopen voor slechts één euro, het kan in Mussomeli. De gemeente in Sicilië telt vandaag 10.885 inwoners en binnenkort komen er daar nog zeker veertien bij - Belgen zelfs. Eén voorwaarde wel: wie het pand in handen heeft, moet het na twee maanden renoveren.

Sofiane, veertigjarige loodgieter uit Donceel (Luik), heeft net een huis gekocht in Mussomeli, in het centrum van Sicilië. En dat voor de koninklijke som van 1 euro. Dé deal van de maand, zeg maar. In België gelooft niemand hem, maar het is echt waar: voor een appel en een ei heeft hij plots een tweede verblijf in 'het eiland met de drie punten'. En het is geen hut, wel een fatsoenlijk pand met drie verdiepingen, in het hart van de gemeente en met uitzicht op het kerkje Chiesa della Madonna dei Miracoli. Het huis heeft ook een veranda en tuin.

Sofiane kocht de woning nadat hij op RTL Flavio Cioffi bezighoorde, Belg met Siciliaanse roots. De  man trekt er elke twee maanden heen, ook in de zomervakantie. Toen hij er hoorde zeggen dat het dorpje wanhopig op zoek was naar inwoners, kreeg hij het lumineuze plan Belgen naar Sicilië te halen. Niet met onmogelijke leningen of prijzen die uit de pan swingen. Wél met stuntprijzen. Cioffi treedt nu op als tussenpersoon en helpt bij de aankoop van de woningen. Op de Italiaanse website www.case1euro.it zijn intussen al tientallen aanvragen binnengekomen.

Facebook Mussomeli

Pensioen

Luikenaar Sofiane bezocht drie huizen, het derde stond hem onmiddellijk aan. "Vooral vanwege de goede staat. En de ouderwetse keuken. Alles is betegeld." De Luikenaar is weliswaar niet van plan er te wonen: "Maar waarom er niet heengaan als ik op pensioen ben bijvoorbeeld? Of om er enkele dagen vakantie door te brengen met mijn vrouw?" Op 15 januari keert Sofiane terug naar Mussomeli om er de verkoopakte te ondertekenen. "Zelfs mijn reisje is goedkoop. Ik betaalde slechts 29 euro voor een retourtje Charleroi (Brussels South Airport) - Trapani. Daar huur ik een auto. In twee uur ben ik in Mussomeli."

Albert en Paola

Sofiane heeft geluk gehad dat zijn huis zó goedkoop was. De andere Belgen betaalden een prijs tussen 3.500 euro en 15.000 euro. Ze komen uit alle windstreken van België: Ukkel, Brussel, Doornik, Bergen, Namen, Charleroi, La Louvière, maar er zijn ook Vlamingen bij. Dat Cioffi een hele hoop huizen intussen een nieuwe eigenaar heeft gegeven, wordt zodanig geapprecieerd dat het dorp hem ereburger maakt. "Zoals koning Albert en koningin Paola die hier vaak verblijven", lacht hij. "Zij zullen er zelfs bij zijn wanneer ik de titel krijg." 

De meesten Belgen verklaren het huis gewoon te gebruiken als vakantieverblijf, één Belg wil er alvast een hotel neerplanten. 
19 reacties

Alle reacties worden voor publicatie gelezen -en goed- of afgekeurd- door het moderatie-team van HLN. Elke reactie moet voldoen aan deze gedragsregels.
Je naam en voornaam verschijnen bij je reactie.


 • Don Tessers

  Belgen zouden beter eens de hele regering een motie van wantrouwen geven ipv deze aanbiedingen. Vaak doen de burgemeesters dit omdat dorpen leeglopen en er geen nieuwe bewoners of geboortes zijn. Midden Italië kent al een paar Middeleeuwse dorpen die helemaal gerestaureerd zijn en nu een hot item zijn met toeristen vanwege de ligging en vanwege het oorspronkelijke karakter. Ook in Spanje zijn zulke acties gestart. Dus niks geen valse beloftes of adders onder het gras.

 • Koen Van Crombruggen

  En wie gaat dat renoveren? Welke aannemers in een godvergeten gat waar iedereen weggetrokken is? Zelf doen? Wat is de reglementering mbt elektriciteit, riolering, geluid en thermische isolatie, bouwrecht ... wie kan dat in het Italiaans verstaan? Levering per muilezel want een vrachtwagen kan daar niet geraken. Veel moed zou ik zeggen.

 • Sjonny Martero

  Ik hen er twaalf gekocht gekocht voor 20 euro? Ben dus wel serieus bedrogen.

 • George Verbeek

  Er is een reden voor dat het maar 1 euro kost. Je moet wel erg goedgelovig en hebberig zijn om u te laten vangen hieraan

 • Philippe Schotte

  In Bulgarije zijn er duizende woningen te koop vooor prijzen tussen de 1500 en 3000 euro . Al deze woningen hebben minimum 800 m2 grond , zo niets speciaals in Sicilie !