Bekroonde auteur 'helpt' zoon bij bespreking van eigen boek en krijgt er slechts een 6 voor

Ian McEwan.
Reuters Ian McEwan.
Auteur Ian McEwan heeft zijn zoon ooit "wat geholpen" toen die een boekbespreking moest maken over een van de werken van de bekroonde Britse schrijver.

Een leraar gaf McEwans zoon de opdracht een kritische blik te werpen op de verfilmde roman Enduring Love uit 1997. Zoonlief klopte bij vader aan voor raad, waarop papa enkele kerngedachten neerpende. McEwan junior verwerkte de inzichten in zijn verhandeling en diende de taak in.

De verwachting een tien (of volgens het Brise onderwijsmodel een A+) te krijgen, werd echter in de kiem gsmoord. De leerkracht was het compleet oneens met de neergeschreven bevindingen en vond de verhandeling slechts een zes (een C) waard. 

McEwan (69) haalt het voorval aan in een interview met het tijdschrift Event. Dat leerlingen verplicht worden om zijn boeken te analyseren, stemt hem niet altijd gelukkig, luidt het bij de auteur met zestien romans op de teller. 
11 reacties

Alle reacties worden voor publicatie gelezen -en goed- of afgekeurd- door het moderatie-team van HLN. Elke reactie moet voldoen aan deze gedragsregels.
Je naam en voornaam verschijnen bij je reactie.


 • johanneke li

  leerlingen moeten zeker hun eigen taken maken, daarnaast kan het inzicht van de auteur van een boek wel eens verschillen van de mening van de lezers/critici. het is dan ook perfect mogelijk dat de leraar een ander inzicht heeft op het boek dan hem en de taak op basis daarvan beoordeeld.

 • Maria De Quick

  misschien juist omdat paplief 'geholpen' heeft

 • Herman Botermans

  Heb zo ooit op een '' Geef uw mening over .... '' vraag een 0/5 gekregen met de geschreven motivatie: '' Uw mening is fout.'' Sommige leraars...

 • Seppe Cools

  Heb ooit een 4 op 10 gekregen voor een opstel waarvan de leraar overtuigd was dat ik het niet zelf had geschreven omdat mijn zinsbouw "te volwassen" was. Sommige leraars zijn echt goed in het ontmoedigen van talent.

 • Nico Lietaert

  Moest een nul zijn. Leerlingen moeten hun eigen taken maken.