Bedrijf trakteert elke werknemer op wapen als kerstcadeau: “Dan voelt iedereen zich veiliger”

De werknemers van BenShot poseren trots met hun wapen.
Twitter De werknemers van BenShot poseren trots met hun wapen.
Opmerkelijk initiatief van het Amerikaanse bedrijf BenShot: elke werknemer krijgt een wapen naar keuze als kerstcadeau.

BenShot produceert glazen waarin een kogel lijkt vast te steken. Qua originaliteit alvast een tien, maar of dit nu het meest geschikte geschenk is? “Het is de eerste keer dat we zoiets doen. Op deze manier willen we het teamgevoel versterken”, legt baas Ben Wolfgram uit.

“Twee zaken gaven de doorslag: iedereen voelt zich veiliger als hij of zij een wapen in huis heeft. En daarnaast is het ook gewoon plezant. Sommige bedrijven regelen een teambuilding op de schietbaan, dit leek me nog een tikje origineler. Ik had ook gewoon een bonus kunnen geven, maar met dat geld zouden de rekeningen betaald worden. Hier hebben ze tenminste zelf iets aan.”

Lessen
Twee van de zestien werknemers stonden in eerste instantie afkerig tegenover het idee. Na de belofte dat ze lessen rond veilig gebruik zouden krijgen, gingen ook zij overstag.

Voor de meeste personeelsleden was er echter nooit een vuiltje aan de lucht. “Dit maakt me sterker, ik zal hierdoor een veiliger gevoel krijgen. En het versterkt inderdaad de groepsdynamiek”, aldus Chelsea Priest.

De zaak werd in 2015 opgestart door Ben en zijn vader. Als startbasis gebruikten ze een kleine garage in Hortonville (Wisconsin), een klein dorpje van 3.000 inwoners op zo’n 160 kilometer van Milwaukee.

“We kennen elkaar zeer goed”
De wapendiscussie werd recent nog op scherp gezet door de schietpartijen in een synagoge in Pittsburgh (elf doden) en in een bar in Thousand Oaks (dertien doden). Twee maanden geleden kon een misnoegde werknemer vier collega’s neerschieten in een softwarebedrijf in Wisconsin zelf.

Of dat Wolfgram niet tot nadenken stemt? “Ach nee, we zijn maar een kleine firma. Alle collega’s kennen elkaar hier zeer goed. En nu zijn ze allemaal gewapend, wat wil je nog meer?”

Op Twitter klinken de reacties alvast bijzonder verdeeld. “Het bedrijf BenShot is genoemd naar eigenaar Ben. Hoe ironisch zou het zijn als een misnoegde werknemer achter hem aanging? Dan zou de kop in de krant ‘Ben shot’ (Ben neergeschoten; nvdr) luiden.” Maar ook: “Jullie zijn geweldig, luister niet naar al die onnozelaars. Jullie hebben de leiders waar wij alleen maar van kunnen dromen.”
34 reacties

Alle reacties worden voor publicatie gelezen -en goed- of afgekeurd- door het moderatie-team van HLN. Elke reactie moet voldoen aan deze gedragsregels.
Je naam en voornaam verschijnen bij je reactie.


 • Geert Vaelen

  Euh, als ik weet dat iedereen rondom mij een wapen op zak heeft, voel ik me toch onveiliger dan dat er niemand eentje heeft hoor. Die Amerikanen denken andersom precies. Met iedereen een wapen te geven, maak je het niet veiliger, integendeel. Ze zijn ook nogal nerveus in hunne vinger, een schot is dan snel gelost he.

 • Patrick Voet

  Wat een onzin. Bij ons, waar enkel criminelen wapens hebben is het toch veel veiliger. Touwens, met onze wetgeving zit je langer vast dan de crimineel als je jezelf beschermt en terug slaat.

 • Wendy Warens

  Dirk, leer zelfverdediging, Krav Maga of Judo en er zal niemand jou kunnen carjacken. Haal een kruisboog voor in huis als er inbrekers zijn of leid een hond op. Geen geweer nodig om je te kunnen verdedigen, integendeel, geweren zijn voor lafaards.

 • Wendy Warens

  Idioten, ondertussen wel nog nooit zoveel schietpartijen op school en meer. Wapens in de V.S. hebben meer kinderen en eigen burgers gedood op een jaar tijd dan de hele oorlog in Irak.

 • DIRK VAN DESSEL

  Prachtig initiatief, in de USA IS het "Recht op Zelfverdediging" immers geen hol begrip zoals bij ons. Wat zou ik kunnen ondernemen bij gewapende car- of homejacking zonder wapen te mijner verweer ? Niks ! Gewoon zonder weerstand laten bestelen en daarna de Politie bellen ? Politiek-correct zou het wel zijn maar........ of het een echte "oplossing" is ?