Banksy’s muurschildering over de brexit op mysterieuze wijze verdwenen

AP
De bekende muurschildering over de brexit van Banksy in Dover is dit weekend op mysterieuze wijze verdwenen. Het is niet duidelijk of het imposante kunstwerk gered werd dan wel definitief verloren is gegaan.

Verrassing in Dover zondagochtend. Op de muur van een gebouw aan de A20 in de buurt van de ferryhaven lijkt de brexitschildering van streetartkunstenaar Banksy verdwenen achter een witte verflaag. Er staat ook een grote stelling voor de muur, waarop sinds begin mei 2007 een geschilderde arbeider een van de twaalf sterren op de Europese vlag wegbeitelde. Een verwijzing naar de uitstap van het Verenigd Koninkrijk uit de Europese Unie.

Het was twee jaar geleden sowieso de bedoeling dat het gebouw zou worden afgebroken, maar door het verschijnen van de nieuwe Banksy zei de eigenaar - de familie Godden - “de opties te bekijken om het werk te behouden, te verwijderen of te verkopen”. Het is nog niet geweten of het nu helemaal overschilderd werd of toch weggehaald is om het te verkopen. De Goddens verloren eerder een proces om een andere muurschildering van Banksy te mogen verkopen.

Op Twitter zijn de reacties verdeeld. Iemand noemt de stelling voor de muur “cultureel vandalisme van het hoogste niveau”. Iemand anders herinnert er dan weer aan dat Banksy het kunstwerk aanbracht op een gebouw dat zou neergehaald worden en dat het geen reden is om die plannen te wijzigen.

AP
EPA5 reacties

Alle reacties zijn welkom zolang ze voldoen aan de do's en don'ts die je hier kan terugvinden: gedragsregels. Elke dag ontvangen wij duizenden reacties, het kan enkele uren duren voor jouw reactie wordt geplaatst. Wordt jouw reactie afgekeurd dan werd er geoordeeld dat deze onze gedragsregels schendt.


 • Isabel Marnick

  Wij zijn daar vorige week nog geweest en een foto van genomen. Zo jammer dat dit weg is.

 • Roel Corthals

  Banksy blijft briljant!!

 • Fritz Shmidt

  Sonny Breugelmans snapt niet goed hoe kunst werkt.

 • Benny Brodala

  Sonny, het is niet omdat je een eigen mening hebt dat je niet weet hoe democratie werkt. Ook dacht ik dat er nog steeds vrijheid van meningsuiting is hier? Nog zo'n waarde van de maatschappij die mensen soms dreigen te vergeten...

 • Sonny Breugelmans

  Bansky snapt niet goed hoe democratie werkt. Mensen hebben gestemd om hun soevereiniteit terug te krijgen, daar kan geen enkel tekeningske verschil in maken! Linkse traantjes, ga in Venezuela wonen daar geven ze ook niet om referendums.