Bakker die taart weigerde voor homostel trekt opnieuw naar rechtbank. Dit keer na bestelling van transgender

Archieffoto: Jack Phillips in zijn bakkerij.
REUTERS Archieffoto: Jack Phillips in zijn bakkerij.
Amper twee maanden nadat bakker Jack Phillips zijn gelijk thuis haalde in een rechtszaak rond de discriminatie van een homokoppel, moet hij alweer voor de rechter verschijnen voor gelijkaardige redenen. Dit keer weigerde hij om een taart te maken voor een transgendervrouw.

Autumn Scardina, een advocate, had in 2017 bij Phillips’ bakkerij Masterpiece Cakeshop in Colorado aangeklopt voor een taart met een blauwe buitenkant en een roze binnenste. Met het baksel wilde de vrouw zowel haar verjaardag vieren als haar overgang van man naar vrouw, zo vertelde ze, maar de conservatief christelijke Phillips weigerde zo'n taart te maken. Meer dan een jaar later beschuldigt Colorado's burgerrechtencommissie de bakker nu van discriminatie op basis van genderidentiteit. 

In een klacht die op dinsdag werd ingediend, verklaren 
Phillips' advocaten dat de man opnieuw enkel weigerde uit religieuze overwegingen. De taart zou in strijd zijn met zijn geloofsovertuiging dat geslacht “aangeduid wordt door God, biologisch bepaald is [...] en niet gekozen of veranderd kan worden”. 

Homokoppel

De beschuldiging van de commissie komt slechts enkele weken nadat Phillips een gelijkaardige rechtszaak won. Nadat de bakker in 2012 weigerde een huwelijkstaart te bakken voor een homokoppel, beval de commissie hem om alle klanten te bedienen, ongeacht hun geaardheid. De zaak kwam voor verschillende kleinere rechtbanken, die de commissie gelijk gaven, maar Phillips ging telkens in beroep tot de zaak uiteindelijk belandde bij het Amerikaanse hooggerechtshof. En die oordeelde in het voordeel van de bakker. 

Jack Phillips na de zaak in het Amerikaanse hooggerechtshof.
REUTERS Jack Phillips na de zaak in het Amerikaanse hooggerechtshof.

Dat het Amerikaanse hooggerechtshof Phillips in een vorig oordeel gelijk gaf, wil overigens niet per se zeggen dat dat ook in deze zaak zo zal zijn. Het hof concentreerde zich voor zijn uitspraak vooral op de houding van de burgerrechtencommissie. Volgens de rechter kreeg Phillips immers niet de "neutrale en respectvolle" behandeling waar hij recht op had, waardoor hij in het gelijk werd gesteld. 

Heksenjacht

Zijn advocaten hebben het in de aanklacht ook over een heksenjacht op de gelovige bakker. Doorheen het afgelopen jaar zou Phillips door verschillende burgers zijn gecontacteerd met provocerende bestellingen, zoals taarten die “satanische symbolen etaleren, seksueel expliciete beelden vertonen en het gebruik van marihuana promoten”.
38 reacties

Alle reacties worden voor publicatie gelezen -en goed- of afgekeurd- door het moderatie-team van HLN. Elke reactie moet voldoen aan deze gedragsregels.
Je naam en voornaam verschijnen bij je reactie.


 • Patrick Kelchtermans

  Ga dan naar een bakker die geen sprookjesboeken leest. Ik vind het ook een bekrompen houding hoor, maar er zijn nu eenmaal steeds meer mensen die met de sluitspier dichtgeknepen en de oogkleppen strak aangetrokken door het leven gaan. Zoek die mensen niet op. Je kan toch wel raden dat als hij tegen homo's is, dat hij dan ook tegen transgenders is.

 • Leo Duym

  Eida Lam, klopt wat je zegt. Homoseksualiteit is een gruwel in Gods ogen, en een abnormale vorm van seksualiteitsbeleving (Lev.18-20 en Rom.1:26-27). Maar zolang iemand iets abnormaals doet wat een ander niet schaadt, wie zijn wij dan om zulke mensen te discrimineren omwille van hun abnormaliteit? Laat God daarover oordelen, we hebben al genoeg werk met naar onszelf te kijken.

 • Eida Lam

  Steven Goossens, ja , er staat letterlijk in de bijbel dat homosexualiteit een abominatie is in de ogen van God. Nu gij ...

 • Eida Lam

  Ik stap toch ook niet naar de moslim beenhouwer voor een varkensgebraad?

 • Eida Lam

  Er staat dan ook nergens in die wetgeving dat je elke klant terwille moet zijn als zelfstandige. Maar langs de andere kant; geld is geld, als die uw geld niet nodig heeft dan zijn er anderen die u graag verder helpen. Hoewel je daarmee dan niet in de media komt, de media die het nodig vinden om elk banaal akkefiet op te blazen tot buiten hun natuurlijke proporties.