Arts haalt 14 wormen uit oog van Amerikaanse vrouw

Thelazia gulosa, een type worm dat normaal gezien enkel bij vee voorkomt.
REUTERS Thelazia gulosa, een type worm dat normaal gezien enkel bij vee voorkomt.
Een vrouw die met een pijnlijke oogontsteking naar de huisarts ging, bleek na onderzoek maar liefst veertien wormen in het oog te hebben. De vrouw had op een boerderij in Oregon een zeldzame oogontsteking opgelopen die normaal alleen bij koeien voorkomt.

De 26-jarige Abby Beckley uit de Amerikaanse staat Oregon is volgens wetenschappers de eerste vrouw bij wie de parasiet werd aangetroffen. De wormpjes werden al in augustus 2016 uit het linkeroog van de vrouw verwijderd, maar van de zeldzame infectie werd pas deze week melding gemaakt in de American Journal of Tropical Medicine and Hygiene.

De worm, ook bekend als thelazia gulosa, wordt verspreid via een vlieg die ook wel 'gezichtsvlieg' wordt genoemd en vooral voorkomt bij vee in het noorden van de Verenigde Staten en in het zuiden van Canada. De vlieg voedt zich met traanvocht op de oogbal.

De vrouw was gaan paardrijden en vissen in de buurt van een grote boerderij in Gold Beach, Oregon. Een week later kreeg ze last van de infectie en kroop er een worm uit het oog. Na onderzoek van de arts bleken er nog eens dertien doorschijnende wormpjes in het oog te zitten. Nadat alle beestjes waren verwijderd, genas ook de infectie. De vrouw hield geen oogschade over aan de ontsteking.
Reacties

Je naam en voornaam verschijnen bij je reactie
Door het plaatsten van een reactie, ga je akkoord met de gedragsregels