Amerikaan schrijft eigen overlijdensbericht om anderen te waarschuwen voor gevaren van roken

Geoffrey Turner werd 66. In zijn overlijdensbericht moedigt hij rokers aan om het roken af te leren.
Sarah Huiest Geoffrey Turner werd 66. In zijn overlijdensbericht moedigt hij rokers aan om het roken af te leren.
In de VS heeft een 66-jarige man uit de staat New York zijn eigen overlijdensbericht opgesteld. Geoffrey Turner, die op 13 februari overleed aan longkanker na jaren gerookt te hebben, wilde mensen daarmee aanmoedigen om zelf te stoppen met roken.

Bij Geoffrey Turner werd in november vorig jaar vergevorderde longkanker vastgesteld. Volgens de arts het resultaat van jaren roken. “Ik was een idioot die dag na dag dezelfde domme beslissing nam”, schreef hij in zijn eigen overlijdensbericht. “Als je een roker bent, stop – nu – je leven hangt ervan af. Ik was een roker en ook al wist ik dat het uiteindelijk mijn dood zou kunnen worden, toch koos ik ervoor om elke dag de waarheid te ontkennen. De voldoening was de pijn en het leed die ik mijn familie heb berokkend niet waard. Het was niets meer dan geldverspilling, scheidde me van mijn familie en vernielde uiteindelijk mijn lichaam.”

Turners dochter Sarah Huiest was geschokt toen ze de tekst van haar vader las, vertelt ze aan de BBC. “Ik zei hem dat het enorme zelfspot was. Hij haalde zijn schouders op en zei ‘het is allemaal waar’.” Maar het bericht miste zijn effect niet en Huiest werd overstelpt met positieve reacties. “Zowel vrienden als onbekenden hebben me gecontacteerd om te zeggen dat ze wilden dat ze zijn woorden uit de mond van hun eigen geliefde hadden gehoord.”

Ik was een roker en ook al wist ik dat het uiteindelijk mijn dood zou kunnen worden, toch koos ik ervoor om elke dag de waarheid te ontkennen.

Geoffrey Turner

Volgens Huiest zou haar grootmoeder Turner voor het eerst betrapt hebben met een sigaret toen hij amper twee jaar oud was. Haar vader herinnerde zich zelf dat hij begon te roken op zijn vierde, vertelt de vrouw aan de BBC. Hij gaf de sigaretten op toen hij trouwde met Huiests moeder, maar begon weer te roken midden jaren 1990, tijdens een zakenreis naar Londen. Dat bleef hij doen tot zijn diagnose vorig jaar. Hij rookte echter nooit in het bijzijn van zijn kinderen, zegt zijn dochter. “Tijdens onze jeugd in de jaren ’80 en ’90 heeft hij zich altijd gekant tegen roken en maande hij ons aan om er nooit mee te beginnen.”

Volgen Huiest is het overlijdensbericht van haar vader “veruit het belangrijkste wat hij in zijn leven gedaan heeft”. “Hij wilde altijd ‘iets groots doen’. Ik ben enorm trots op deze onbaatzuchtige daad. Daar zal hij bekend om staan en dat is geweldig.”

De moraal van dit verhaal: wees geen idioot. Als je een roker bent, stop dan nu.

Geoffrey Turner

“Ik heb veel goede dingen gedaan, veel mensen geholpen en zelfs goed verdiend. Ik ben 66 en had een goed leven, maar er zijn zoveel gebeurtenissen en mijlpalen die ik niet met mijn geliefden zal kunnen delen”, schreef Turner verder in zijn berouwvol bericht. “De moraal van dit verhaal: wees geen idioot. Als je een roker bent, stop dan nu. Je leven hangt ervan af en degenen die om je geven, hangen af van jouw leven.”

Turner laat een vrouw, vijf kinderen en vier kleinkinderen na. “Onthou, het leven is goed. Laat het niet in rook opgaan”, stelde hij nog in zijn tekst.
7 reacties

Alle reacties zijn welkom zolang ze voldoen aan de do's en don'ts die je hier kan terugvinden: gedragsregels. Elke dag ontvangen wij duizenden reacties, het kan enkele uren duren voor jouw reactie wordt geplaatst. Wordt jouw reactie afgekeurd dan werd er geoordeeld dat deze onze gedragsregels schendt.


 • Lut Reyskens

  Roken is een verslaving....het doet iets met je brein...chapeau voor de stoppers...de sigaretten van tegenwoordig bevatten veel meer slimme stofjes die je verslaafd houden...het onbehaaglijke gevoel in het begin verdragen en volharden is de enige oplossing...en dan ...dan ben je weer vrij en krijgt zoveel goede dingen terug....En heus ,in iedere roker zit een stopper...het is nooit te laat...je wint er altijd bij.

 • Eric Grosemans

  Respect voor iedereen die gestopt is, met of zonder hulpmiddelen. Stoppen is één ding, het volhouden nog een ander. Er zijn er genoeg die gestopt zijn "op karakter", maar na enkele jaren toch terug hervallen, terwijl vele andere gestopt zijn met hulpmiddelen en al meer dan 20 jaar rookvrij zijn. Wat is dan het beste?

 • Carlos Simonis

  Nu nog overlijdensberichten om anderen te waarschuwen voor gevaren van overvloedig eten, drinken, medicijnen gebruik, en gestrest leven. Dan is het cirkeltje rond.

 • Freddy Van Yperzele

  Niets Hypnose van de ene dag op de andere gestopt nu reeds 4 jaar, wat heb je daarvoor nodig gewoon karakter , stoppen met roken zit tussen de oren en nergens anders.

 • Vicky Van Uffelen

  blij dat ik gestopt ben! dit met hulp van hypnose. Na dagelijks een pakje te roken gedurende 25j was ik na een sessie van 40 minuten volledig rookvrij en dit al 6 maanden zonder echt hinder te ondervinden. overweeg hypnose maar informeer je zéér goed want ze lopen schaars de chte goeie.