Amerikaan roeit naar Rusland en vraagt politiek asiel aan

De man roeide richting Rusland. Foto ter illustratie
Shutterstock De man roeide richting Rusland. Foto ter illustratie
Grenswachten in het dorpje Lavrentia in het uiterste noordoosten van Rusland moeten gisteren raar hebben opgekeken, toen ze een man arresteerden. Hij was Amerikaan en met een bootje de zee overgestoken om politiek asiel aan te vragen.

De Amerikaan was naar eigen zeggen voor de kust aan het vissen en jagen, toen hij plotseling koers zette richting het westen. Volgens het Russische persbureau verklaarde de avonturier dat hij zijn zinnen had gezet op China, maar strandde hij uiteindelijk in de Russische autonome provincie Tjsoekotka.

Daar werd hij gevonden en aangehouden wegens het illegaal oversteken van de Russische grens. De Amerikaans liet zijn rijbewijs zien, zo konden agenten zijn identiteit vaststellen. Volgens een bron van Interfax zou de man politiek asiel hebben aangevraagd in Rusland. Waarom is niet duidelijk. Ook zijn er openlijk twijfels over de geestelijke gezondheid van de man. "In de komende tijd verblijft de buitenlander in Anadyrj voor verder onderzoek. We vermoeden dat de arrestant een persoonlijkheidsstoornis heeft", aldus de bron.

Zwijgen

Intussen houdt de leiding van de Russische geheime dienst FSB, waar de grensbewaking onder valt, zich angstvallig op de vlakte. Ze bevestigt noch ontkent het incident en onthoudt zich verder van commentaar. Ook medewerkers van de Kamtsjatka-regio, waartoe Tsjoekotka behoort, doen er het zwijgen toe.

Het Amerikaanse consulaat in Vladivostok erkent openlijk dat het bijstand verleent in de zaak. "We weten ervan en werken samen met de plaatselijke autoriteiten en bieden consulaire diensten."
13 reacties

Alle reacties worden voor publicatie gelezen -en goed- of afgekeurd- door het moderatie-team van HLN. Elke reactie moet voldoen aan deze gedragsregels.
Je naam en voornaam verschijnen bij je reactie.


 • rudolf jacobs

  dit waren en zijn sovjet burgers geweest in mindere maten echte russen of ze hebben iet te verbergen ,er zijn er ook die niet akkoord gaan met de politiek,en dan best vertrekken om niet int gevang te moeten

 • Johan Vercarre

  Ik zou hem nog geen ongelijk geven.

 • maurits de backer

  Juist Carla Van Geel en groot gelijk heb je Rusland is een mooi land , en President Poetin is een voorbeeldig President die zijn land en bevolking beschermd tegen het westerse hoogmoedig idealisme van graaien en inpalmen van continenten die toebehoren aan Rusland.

 • Jurgen Van Den Bergh

  De gemiddelde Amerikaan heeft geen paspoort Didier. Het rijbewijs doet daar dienst als photo ID. Enkel Amerikanen die al buiten de VS geweest zijn hebben een paspoort.

 • Peter Thys

  als Rusland zo'n prachtig land is, democratie is,een staatshoofd heeft om van te snoepen vraag ik mij steeds af waarom zo veel Russen in het buitenland vertoeven en er blijven ? En velen steeds daar zitten op te stoefen en waarom ze ondanks dat land geen nadelen heeft niet daarheen trekken?