Amerikaan op ballonvaart in zijn tuinstoel

UNKNOWN

Een stoutmoedige Amerikaan is vanochtend plaatselijke tijd in de staat Oregon aan een ballonvaart in zijn tuinstoel begonnen. De 48-jarige Kent Couch wil, gedragen door 150 met gas gevulde ballons, een traject van zo'n 500 kilometer afleggen, om dan - hopelijk - veilig in de stad Boise in de staat Idaho te landen. Dat berichtte de radiozender KCBS.

Derde keer
De eigenaar van een tankstation is niet aan zijn proefstuk. Hij gaat al voor de derde keer met zijn tuinstoel op zweefvlucht. Zijn eerste poging in 2006 eindigde met een landing met zijn valscherm. Een jaar later hield Couch het zes uur uit in de lucht en legde hij 300 kilometer af. Bij zijn derde vlucht heeft hij naast opnieuw een valscherm, een luchtgeweer en met vloeistof gevulde containers mee.

Inspiratie
Couch wordt naar eigen zeggen geïnspireerd door het vliegavontuur van een man uit Los Angeles. Die steeg in 1982 met zijn tuinstoel ten hemel, met de hulp van 42 met gas gevulde ballons. De Amerikaanse luchtvaartautoriteiten gaven de "stoelvlieger" later een boete van 1.500 dollar. Bij zijn vlucht van twee uur was hij in botsing gekomen met een elektriciteitsleiding. De omliggende huizen zaten daardoor een tijd zonder stroom. (belga/eb)

UNKNOWN