Amerikaan die na 23 jaar vrijkwam dankzij podcast opnieuw voor de rechter door procedurefout
Het hof van beroep in de Amerikaanse staat Maryland heeft dinsdag de vrijlating van Adnan Syed dan toch teruggedraaid omwille van een procedurefout. De man, die 23 jaar in de cel zat voor de moord op zijn toenmalige vriendin, werd eind vorig jaar vrijgelaten, mede dankzij de populaire podcast 'Serial'.
In september had de openbare aanklager van Baltimore een verzoek ingediend om het vonnis uit 2000 te vernietigen. Tijdens die rechtszaak kreeg Adnan Syed levenslang voor de moord op zijn voormalige vriendin.
Volgens de aanklager waren er in tussentijd twee andere potentiële verdachten gevonden, die aan bod kwamen in de eerdergenoemde podcast. Nadat ze haar verzoek tot vernietiging van het vonnis had ingediend, spande de aanklager geen nieuwe zaak aan, waardoor Syed een vrij man was.
Het is nog onduidelijk of Syed intussen opnieuw naar de cel moet.
Mogelijke terugdraaiing vonnis
Een hof van beroep in Maryland heeft nu echter geoordeeld dat er sprake is van een procedurefout en dat de rechten van de broer van het slachtoffer, Young lee, niet werden gerespecteerd. Volgens het hof werd hij niet op tijd op de hoogte gebracht van de zitting waar beslist werd over de vernietiging van het vonnis.
Als gevolg daarvan vernietigde het hof de beslissing van de rechtbank om de zaak tegen Syed te laten vallen en werd het oorspronkelijke vonnis en de opgelegde straf hersteld. Er komt nu een nieuwe hoorzitting, waarop de mogelijke terugdraaiing van het vonnis opnieuw wordt behandeld. Het is nog onduidelijk of Syed intussen opnieuw naar de cel moet.
Adnan Syed werd in 1999 beschuldigd van moord op zijn toenmalige vriendin Hae Min Lee (18). Het openbare ministerie verdacht de toen zeventienjarige Syed ervan jaloerse gevoelens te hebben omdat zijn vriendin plannen zou hebben gehad om hem te verlaten voor een andere man. Syed heeft de beschuldigingen altijd ontkend en heeft gezegd slachtoffer te zijn geweest van islamofobie.
KIJK. Podcast leidt tot doorbraak in onopgeloste verdwijning