Albert kon zijn vrouw niet meer volgen op haar scooter, dus bedacht hij deze geniale oplossing
Hulpmiddelen waarmee minder mobiele personen zich eigenhandig kunnen verplaatsen, hoeven niet veel te kosten. En ze kunnen best eenvoudig van makelij zijn. Albert Houben (86) uit Genk -sinds enige tijd niet meer goed te been maar wel nog kwiek van geest- geeft het voorbeeld.
Delen per e-mail
Albert heeft een wagentje gemaakt dat hij achter de scooter van z'n vrouw Gertrude Vanvlierden kan hangen. Z'n vrouw, die ook slecht te been is, zit veelal aan het stuur van de elektrisch aangedreven scootmobiel. Albert neemt plaats in z'n aanhangwagentje. "Nu kunnen we samen naar de winkel gaan of onze kinderen bezoeken", weet Houben te vertellen. "Wat een verschil met vroeger toen we er maar weinig samen op uit konden trekken."
Comfortabel
"Wat ik gemaakt heb, kost slechts een habbekrats. Hooguit 30 euro heb ik uitgegeven aan twee wieltjes, wat planken en een tuinstoel. Het weegt een kleine 5 kilo. Ik heb er hooguit een halve dag aan gewerkt", vult de klusjesman aan. "Ik heb het ontwerp niet op papier gezet. Ik wist goed hoe ik het in elkaar moest steken. Het zat in m'n hoofd."
Het wagentje oogt misschien krakkemikkig, maar schijn bedriegt. "Het is stevig en kan m'n gewicht (Albert weegt 110 kilo) goed dragen. Het is stabiel op de weg. Alleen moeten we attent zijn bij het op- en afrijden van licht hellende borduren."
Eerst stond Albert recht op het wagentje, terwijl z'n vrouw op de scootmobiel zat. "Dat ging, maar was toch te riskant", vertelt Albert. "Van te lang rechtstaan kreeg ik pijn in de benen. Ik voelde dat het wagentje denderde bij het op- en afrijden van de stoepen. Een stoel die ik met schroeven op een houten vloer vastmaakte, bracht soelaas. Nu kan ik zitten tijdens een rit. Dat bevalt me veel beter dan recht te staan."
Behoefte
Albert en Gertrude hebben uiteraard veel bekijks als ze met de scootmobiel met aanhangwagentje op straat en tussen de mensen verschijnen. "Veel mannen stoppen om te zien hoe ik het wagentje heb gemaakt", vertelt Albert Houben. "Ze zijn geïnteresseerd. Anderen zie je lachen. Je ziet ze denken: waar rijdt die man nu mee rond en wat heeft hij toch in elkaar geboktst? Maar daar trek ik me niks van aan."
"Met m'n uitvinding is ons leven een stuk aangenamer geworden. We kunnen weer meer onder de mensen komen. We gaan samen boodschappen doen in de binnenstad of maken een uitstapje naar het stadspark. Ook gaan we ermee naar onze twee kinderen die op 1 tot 2 kilometer van huis wonen."
Albert Houben is trots op z'n wagentje. "Ik heb van de nood een deugd gemaakt", licht hij toe. "Wanneer we vroeger met ons tweetjes weggingen, liep ik te voet achter de scootmobiel van m'n vrouw. Ik kon haar niet volgen. En als ik haar op de fiets vergezelde, kon ze me met haar scootmobiel niet volgen. Het zette me aan tot nadenken. En voila, het aanhangwagentje is het resultaat."
Gratis onbeperkt toegang tot Showbytes? Dat kan!
Log in of maak een account aan en mis niks meer van de sterren.Lees Meer
-
Rijkevorsel
Brug geblokkeerd door protestactie van... bende ganzen
De brug in Sint-Jozef-Rijkevorsel is zondagnamiddag een tijd lang geblokkeerd geweest door een protestactie van... een bende ganzen. Het opzet van de actie is nog altijd niet duidelijk. -
Livios
Daglicht in huis: goed voor je comfort én energiefactuur
Uit een recent onderzoek van de Universiteit Hasselt blijkt natuurlijke lichtinval helemaal bovenaan te staan bij wat we belangrijk vinden voor een maximaal wooncomfort. Maar hoe breng je daglicht tot diep in huis en welke kosten komen daarbij kijken? Bouwsite Livios helpt je op weg. -
4
Zuid-Afrikaan (59) roeit solo van Kaapstad naar Rio de Janeiro
De Zuid-Afrikaan Zirk Botha (59) is erin geslaagd om op zeventig dagen tijd solo te roeien van Kaapstad naar de Braziliaanse metropool Rio de Janeiro, een afstand van 7.200 kilometer. -
-
HLN Drive
Is een elektrische auto echt goedkoper in verbruik?
We kunnen niet ontkennen dat een elektrische auto geld kost. Veel geld. “Maar het verschil met een wagen met verbrandingsmotor win je op termijn terug”, horen we dan. Is dat wel zo? HLN Drive haalde de rekenmachine boven. -
Drie broertjes geschorst van katholieke school omdat moeder online naaktfoto's verkoopt
In het Amerikaanse Sacramento moeten drie broertjes hun katholieke school verlaten. Dat hun moeder maandelijks 150.000 dollar verdient door online naaktbeelden te verkopen op OnlyFans, kan volgens de directie niet door de beugel. -
Salaris
Boekhouder of financieel analist: dit zijn de lonen in de financiële sector
Boekhouder en verzekeringsadviseur staan naast verpleegkundige, technieker en ICT-verantwoordelijke op de lijst met meest gegeerde profielen in Vlaanderen. Als specialist in finance hoef je dus niet lang naar werk te zoeken. Maar krijg je ook loon naar werken om continu met geldzaken bezig te zijn? Jobat.be zocht het uit. -
Schaatsende agente maakt indruk met pirouette
“Ga dieven vangen”, zullen zuurpruimen roepen over deze pirouettes draaiende agente in Nederland. Maar er waren bij onze noorderburen ook veel positieve reacties op dit schaatsfilmpje dat online veelvuldig werd gedeeld. “Een positieve vibe in deze moeilijke tijd”, vertelt de maker van de beelden aan het AD.