Advies van Nederlands ministerie over ‘lengte van de rok’ zorgt voor verhitte reacties

Het kledingadvies van het Nederlandse ministerie van Sociale Zaken schiet bij veel vrouwen in het verkeerde keelgat.
ANP Het kledingadvies van het Nederlandse ministerie van Sociale Zaken schiet bij veel vrouwen in het verkeerde keelgat.
Een kledingadvies van het Nederlandse ministerie van Sociale Zaken over de omgang met warmte op het werk is niet goed gevallen. De suggestie dat blote benen op de werkvloer alleen geoorloofd zijn als er rekening gehouden wordt met de ‘roklengte en de conditie van de benen’ schiet vooral bij vrouwen in het verkeerde keelgat. 

Het warme weer leek voor het ministerie een mooie gelegenheid te zijn om het onlinemagazine ‘Werken in extreme temperaturen’ op Arboportaal.nl onder de aandacht te brengen op Twitter. Speciale aandacht ging daarbij naar de prangende kwestie ‘Op warme dagen: rok of blote benen?’ Een panty is volgens het artikel “zeker niet verplicht”, maar hangt “volgens de etiquette samen met de roklengte en de conditie van de benen”. “Valt de rok op de knie, dan vinden we (verzorgde) blote benen geen probleem”, luidt het oordeel. 

Op Twitter regent het reacties van vrouwen die zich afvragen wat het ministerie bezielt om een dergelijk kledingadvies via het officiële Twitterkanaal uit te sturen. Ze willen weten of de tweet serieus bedoeld is en vragen zich af waar het ministerie zich mee bemoeit. 

Hieronder een bloemlezing uit de vele misnoegde reacties. 

Het halve excuus dat het ministerie vandaag dropte, lokte nieuwe verontwaardiging uit. 
24 reacties

Alle reacties worden voor publicatie gelezen -en goed- of afgekeurd- door het moderatie-team van HLN. Elke reactie moet voldoen aan deze gedragsregels.
Je naam en voornaam verschijnen bij je reactie.


 • Serge Surmont

  Zoals eerder gezien... Als vrouwen een minirok mogen dragen, en mannen geen korte broek, dan kunnen ze ook opdagen in minirok... Lol...

 • JOANNES HOSTE

  Het zijn enkel bedienden die in minirok kunnen gaan werken, al de rest heeft kledingsvoorschriften. Arbeidsters en arbeiders moeten zelfs verplicht de door de werkgever geleverde kledij dragen. Op andere bedrijven zijn mannen zelfs verplicht op in kostuum met stropdas rond te lopen. Men moet dus eens stoppen met schaars geklede vrouwen als uithangbord voor het bedrijf of de dienst te gebruiken.

 • Geert Vaelen

  Als protest gewoon in boerka komen werken, als ze dan nog mekkeren, dan weet ik het niet meer. Of willen ze daar naar toe? Het is warm, laat iedereen dan toch tenminste wat verfrissend kleden zolang er geen geslachtsdelen bloot hangen. De mensen moeten hun verantwoordelijkheid maar dragen en hun hormonen onder controle houden, daarvoor heb je hersenen gekregen maar die worden steeds minder en minder gebruikt door die pamper-regeltjes.

 • HENDRIK WECKSELER

  Ik draag als man ook een korte broek op mijn werk nu en dat is in een winkel opdat het in het magazijn en om de leveringen te ontvangen buiten niet uit te houden is van de warmte ik heb ook niet de mooiste benen paar niemand zal er me over moeten aanspreken wat een zever dezer dagen dames jong oud dik dun groot of klein draag waar je jezelf het comfortabelste in voelt en niet wat voorgedragen word door een stel idioten die niks van echt werken kent

 • Patrick Kelchtermans

  Natuurlijk zijn er kledingvoorschriften en de meeste vrouwen zullen zich daar ook gewoon naar schikken. Daar gaat het niet over. Het is de paternalistische, sexistische en dus in deze eeuw ongepaste toon die ergernis opwekt. 'De conditie van de benen'??? Als je het dan toch wil voorstellen als een man-vrouw strijd - wat het niet is, maar soit, dat blijkt weer zeer moeilijk te snappen - wanneer worden kledingvoorschriften voor mannen aangepast naargelang hoe patent ze eruitzien?