9 blinde piloten rijden op 13 maart op circuit van Spa-Francorchamps

BELGA
Negen blinde piloten zullen op woensdag 13 maart op het racecircuit van Spa-Francorchamps rijden. Dat heeft de Franstalige blindenvereniging Les Non Voyants et leurs Drôles de Machines (NVDM) bekendgemaakt. Elke blinde piloot krijgt op het circuit een opleiding van een rijschoolinstructeur, voor hij zélf op het circuit loos gaat.

De mensen met een gezichtsbeperking, vier Belgen en vijf Fransen, zullen in voertuigen van de rijscholen rijden. Die zijn uitgerust met een dubbel stel pedalen. "Toch zullen de blinde piloten bij hun uiteindelijke rit alleen met de stem van de instructeur naast hen gegidst worden", zegt Benoît-Michel Morimont van de NVDM.

De NVDM is hiermee niet aan haar proefstuk toe. In 2011 toerden vijf blinden op deze manier op het racecircuit. Vorig jaar deden ze het nog eens over met een dozijn deelnemers. Dit jaar zijn er negen deelnemers zijn, "omdat de kwaliteit van de ervaring gebaat is met minder participanten", aldus NVDM.

De blindenvereniging NVDM werd in 2006 opgericht door Luc Costermans, een man die zelf sinds 2004 gezichtsbeperkt is. Zijn vereniging heeft eerder al gelijkaardige evenementen georganiseerd voor blinden, met auto's, maar ook met quads, een boot en zelfs met een vliegtuig.