14-jarig meisje doet mee aan Nederlandse verkiezingen: "Wij hebben vaak een andere kijk op dingen"

Isis Bloemsma.
Rv Isis Bloemsma.
De lokale politieke partij Voor Tilburg heeft naar eigen zeggen het jongste kandidaat-raadslid van Nederland op de kieslijst. De veertienjarige Isis Bloemsma staat op plek veertien van de Tilburgse partij en gaat volgens lijsttrekker Linda Oerlemans serieus campagne voeren om zoveel mogelijk stemmen te trekken.

Leden van de gemeenteraad moeten minimaal achttien jaar zijn. Om kans te maken op een zetel moeten kandidaten daarom in de komende raadsperiode de volwassen leeftijd bereiken. Isis Bloemsma werd geboren op 21 augustus 2003 en maakt vanaf 2021 kans op een plek in de raad.

Voor Tilburg gaat ervan uit dat Isis Bloemsma de jongste kandidaat van Nederland is, maar heeft dat niet gecontroleerd. De Kiesraad heeft ook geen overzicht van de leeftijd van kandidaten.

De jonge Tilburgse kandidate meent dat het belangrijk is dat jongeren meer betrokken worden bij de politiek. "Wij hebben vaak een andere kijk op dingen", zegt ze. Haar missie is om politiek dichter bij de mensen te brengen. "Veel kinderen vinden politiek saai en ingewikkeld. De gemeente moet ervoor zorgen dat kinderen er meer van begrijpen om makkelijker mee te kunnen praten", aldus Bloemsma over haar beweegredenen.
18 reacties

Je naam en voornaam verschijnen bij je reactie
Door het plaatsten van een reactie, ga je akkoord met de gedragsregels


 • Maurice Linders

  @raf stevens Minimale leeftijd om te stemmen in NL is 18. Net zoals de minimale leeftijd voor alcohol.

 • Jean West

  Ze wil de politiek dichter bij de mensen brengen. Dit horen we niet al heeeel lang maar zonder resultaat.

 • raf peeters

  Denk niet dat dit mogelijk is ,je moet meerderjarig zijn toch en stemgerechtigd ?.

 • Annelies Vandenbroeck

  Een andere kijk? Een naïeve kijk, ja.

 • Joris Claes

  Andere kijk wel ma ouder mensen hebben al veel meer meegemaakt.