14 drenkelingen overleven 5 weken op Stille Oceaan dankzij noten

EPA
Veertien personen, onder wie drie kinderen, zijn dinsdag gered voor de kust van de Salomonseilanden, in de Stille Oceaan. Ze waren vijf weken vermist op zee nadat hun boot motorproblemen kreeg, en overleefden door arecanoten te eten. Dat hebben media vandaag gemeld.

De drenkelingen komen uit Papoea-Nieuw-Guinea. Ze verlieten begin april de provincie New Ireland om naar het eiland Lihir te varen, maar doordat hun boot averij opliep, dreven ze af in de Stille Oceaan. Eén passagier overleed aan de gevolgen van dehydratatie. Zijn lichaam werd overboord gegooid. Twee overlevenden zijn ernstig ziek.

De veertien - zeven vrouwen, vier mannen en drie kinderen - werden door een vliegtuig opgepikt voor de kust van de Salomonseilanden, op meer dan duizend kilometer ten zuidoosten van Papoea-Nieuw-Guinea. Het vliegtuig dropte hen op een vissersboot, die hen op zijn beurt naar Honiara, de hoofdstad van de Salomonseilanden, zal brengen.

De drenkelingen overleefden door arecanoten (of betelnoten) te eten. Die worden in Zuidoost-Azië, India en Polynesië veel gekauwd en vaak vermengd met kalk. De noten gaan de honger tegen en worden alom geroemd voor hun licht euforische of opwekkende werking.

De drenkelingen overleefden op arecanoten.
Thinkstock De drenkelingen overleefden op arecanoten.