1.500 euro aan vals geld gebruikt "om schuld af te betalen"

Twintiger laat portefeuille met identiteitskaart achter in winkel

Archieffoto: een nagemaakt hologram geplakt op onechte biljetten van 50 euro. Foto uit 2015.
EPA Archieffoto: een nagemaakt hologram geplakt op onechte biljetten van 50 euro. Foto uit 2015.
Een 20-jarige jongeman uit Evere die op anderhalf jaar tijd 1.500 euro aan valse biljetten uitgaf, riskeert een celstraf van vier jaar.  Naar eigen zeggen deed hij dit om een schuld te kunnen afbetalen.

De twintiger werd op 20 december 2016 opgepakt in Londerzeel nadat de lokale politie er twee meldingen had gekregen van iemand die kleine aankopen probeerde te doen met valse biljetten van 50 euro. Een tiental dagen eerder had de twintiger ook al hetzelfde geprobeerd bij andere winkeliers in dezelfde buurt. Volgens het parket had de man sinds de zomer van 2016 toegeslagen in een 30-tal winkels in de Vlaamse rand rond Brussel. Daarbij was zijn imposante fysieke verschijning niet alleen gefilmd door bewakingscamera's, hij was ook herkend door winkeliers en had in één winkel zelfs zijn portefeuille met identiteitskaart achtergelaten.

Het parket Halle-Vilvoorde vervolgde de twintiger voor oplichting en uitgifte van vals geld en eiste een celstraf van vier jaar. De verdediging vroeg om enige mildheid, gezien de jonge leeftijd en het blanco strafblad.

Wagen ernstig beschadigd

"Ik moest op die manier een schuld van 2.000 euro afbetalen", verklaarde de jongeman zelf. "Ik had de wagen van een vriend ernstig beschadigd toen ik ermee leerde rijden. Omdat ik geen inkomen had, dwong hij me aankopen te doen met valse biljetten die hij me gaf. Ik weet niet waar hij dat valse geld vandaan haalde." Het vonnis valt op 22 mei.