'Zieke' Zweedse gaat doodleuk in Noorwegen werken en moet nu 62.000 euro terug aan ziekenkas

De fraude werd berekend op 614.539 kronen of 62.000 euro.
Thinkstock De fraude werd berekend op 614.539 kronen of 62.000 euro.
Een vrouw uit het Zweedse Umeå dacht de kip met de gouden eieren ontdekt te hebben. Zij meldde zich ziek in eigen land en ging ondertussen jarenlang werken in Noorwegen. De frauduleuze praktijken van de dame, een zestiger, werden evenwel ontdekt. Zij moet nu 614.539 Zweedse kronen - 62.000 euro - terugbetalen aan de ziekenkas.

De vrouw, van wie de identiteit niet bekend wordt gemaakt, meldde zich in juni 2013 ziek bij haar werkgever. Zij vroeg en kreeg een uitkering van de Försäkringskassan, de Zweedse sociale zekerheid. De dame was echter allerminst ziek en ging intussen doodleuk in Noorwegen aan het werk.

Dit spelletje duurde tot september van vorig jaar. Toen kwam de Försäkringskassan de fraude op het spoor. Uit documenten van haar Noorse werkgever bleek dat de vrouw daar een voltijdse job had uitgeoefend en dus allerminst te ziek was om te werken.

De omvang van de fraude werd berekend op 614.539 kronen of 62.000 euro. De vrouw heeft tot komende woensdag de tijd om dat bedrag terug te betalen.
9 reacties

Alle reacties worden voor publicatie gelezen -en goed- of afgekeurd- door het moderatie-team van HLN. Elke reactie moet voldoen aan deze gedragsregels.
Je naam en voornaam verschijnen bij je reactie.


 • Vanderstraeten Bernard

  Amai word niet naar gekeken. Probeer eens hier een dag dop te trekken zonder je er recht op hebt. Amai ze weten u snel te vinden u dossier ga direct aar de rva.

 • marc van de poel

  Kan de Belgische sociale inspectie misschien ten rade gaan bij hun Zweedse collega's? Hier is dat gewoon de nationale sport. Iedereen kent zulke gevallen. Maar hier worden dat soort fraudeurs niet opgespoord, enkel verklikt.

 • luc vankeerberghen

  hoeveel zouden er hier in ons land niet zijn welke een uitkering krijgen en in het buitenland gaan werken ,

 • Herman Botermans

  5 jaar werken in Noorwegen met een goeie job? Dan is 600.000 SEK een peulschil

 • Rob Hoek

  Tja, je neemt een gok en je verliest. Zeker weten dat er ook een staartje aan zit te komen buiten die 62 duizend euro.