"Ze stond doodsangsten uit in haar laatste uren": twintiger wordt levend gebalsemd na medische blunder

Beeld ter illustratie.
Thinkstock Beeld ter illustratie.
De 27-jarige Ekaterina Fedyaeva is het slachtoffer geworden van een medische blunder. De artsen dienden de Russische vrouw een verkeerd infuus toe, waardoor ze stierf. "Ze stond doodsangsten uit in haar laatste uren”, reageert Galina Baryshnikova, de moeder van de twintiger. 

De artsen van het ziekenhuis van Ulyanovsk vertelden de Russische Ekaterina dat ze zich geen zorgen hoefde te maken over een routine-ingreep. Toch liep het helemaal mis voor de jonge vrouw, die het ziekenhuis nooit meer levend zou verlaten. 

Verpleegkundigen moesten haar een zoutoplossing toedienen via een infuus, maar door een medische fout kreeg Ekaterina iets helemaal anders. In plaats van een zoutoplossing kreeg ze een formaldehyde-oplossing. Dat wordt vaak gebruikt om lichamen van overledenen te balsemen. De chemische stof zorgt ervoor dat er geen vocht meer uit een cel kan, waardoor weefsels verharden.

Lijdensweg

"Haar benen begonnen te trillen, ze kreeg enorm pijnlijke krampen en haar hele lichaam was oncontroleerbaar aan het schudden”, vertelt de moeder van Ekaterina. “Ik deed haar sokken aan, een kleedje, een deken, maar ze rilde zo hard, zoals ik het nog nooit gezien had.”

De vrouw vertelt dat ze op geen enkele hulp kon rekenen van de artsen. “De dokters beseften toen al dat ze haar iets verkeerds hadden toegediend tijdens de operatie. Geen enkele arts kwam met een oplossing naar voren en niemand kwam kijken of ze haar konden behandelen”, getuigt ze. "Ik smeekte hen om iets te doen voor mijn enige kind, maar ze zeiden dat ik maar naar huis moest gaan en kippensoep moest maken."

Twee dagen na het toedienen van het verkeerde infuus, raakte Ekaterina in een coma. Ze ontwaakte nog even, waarna al haar organen uitvielen.

Klacht

Uit autopsie bleek dat de dood van de jonge vrouw, zoals mama Galina vermoedde, werd veroorzaakt door een overdosis formaldehyde. De artsen bekenden intussen dat het om een medische vergissing ging, maar Ekaterina's moeder wil gerechtigheid voor de dood van haar geliefde dochter. Ze eist een zware schadevergoeding en het ontslag van de verantwoordelijke. De Russische politie is een onderzoek gestart naar de omstandigheden.
12 reacties

Alle reacties worden voor publicatie gelezen -en goed- of afgekeurd- door het moderatie-team van HLN. Elke reactie moet voldoen aan deze gedragsregels.
Je naam en voornaam verschijnen bij je reactie.


 • Jaap Lubberts

  Dit is een hoax op facebook. Niet echt gebeurd. Google maar :-)

 • Michel Bossier

  mja sommige artsen denken altijd dat ze alles mogen en dit ongestraft

 • Anis Elwertani

  Onbeschrijfelijk erg, ook hier worden jammer genoeg nog serieus wat zware blunders begaan.

 • Wiske Schoeters

  Zoiets wens je niemand toe! Dokters luisteren dikwijls niet naar hun patienten. Maar dit gaat echt te ver. RIP

 • Ronny Rutmans

  @ YvesVerheart,bedankt voor uw nuchtere analyse ,nu heeft iedereen het wel begrepen denk ik !

Video