"Ze plunderen het buffet, eten drie happen en dan zijn ze weg. Schandalig hoeveel voedsel verspild wordt in dit all-inhotel"

Facebook
Victorien Loriers heeft er zijn buik van vol. Onze landgenoot verblijft nu al een week in een Tunesisch all-inhotel. En elke middag en avond moet hij met lede ogen toekijken hoe er een pak voedsel verspild wordt. Met een veelzeggende foto kaart hij de situatie aan op zijn Facebookprofiel.

"Gezinnen blijven maar opscheppen, en dat doen ze schaamteloos. Het buffet moet leeg, dat lijkt hun enige doel. Maar dan eten ze drie happen en zijn ze weg. Wat een verspilling, zo'n mentaliteit verpest alles. Intussen komen er mensen om van de honger."

"Toen ik een foto van deze tafel nam, waren er andere gasten die dat bijzonder grappig vonden. Maar geef toe: er ligt nog zodanig veel op dat je hier nog verschillende dagen kan van eten."

"Het personeel van het hotel stelde voor dat we in een andere ruimte zouden eten, zodat we dit soort wantoestanden niet meer hoeven te zien. Maar waarom zou je die families geen extra kosten aanrekenen als ze toch alles laten liggen? Dat heeft meer effect dan het fenomeen proberen te verbergen."

Kampioen
Tunesië geldt als kampioen van voedselverspilling. Volgens een onderzoek van het Institut National de la Consommation geeft een inwoner er maandelijks 364 dinar (123 euro) uit aan voeding. 18 procent daarvan -zo'n 22 euro- verdwijnt weer in de vuilbak.

70 procent van de ondervraagden gooit voedselresten gewoon weg of geeft het aan de huisdieren. 22 procent eet telkens het volledige bord leeg. Slechts 3,8 procent gebruikt de overschot nog voor een volgende maaltijd.

Enkel Nederlanders nog slechter
Brood (16%) wordt het meest weggegooid door de Tunesiërs. Daarna volgen ontbijtgranen (10%), groenten (6,5%), fruit (4%), melk (2,3%) en vlees (2%).

In Europa gaat elk jaar naar schatting 88 miljoen ton voedsel verloren, of 173 kilo per persoon. Dat stelde de Europese Rekenkamer vorig jaar in een rapport. De Belgen verspillen gemiddeld 345 kilo voedsel per jaar, enkel de Nederlanders doen het nog slechter.
135 reacties

Alle reacties worden voor publicatie gelezen -en goed- of afgekeurd- door het moderatie-team van HLN. Elke reactie moet voldoen aan deze gedragsregels.
Je naam en voornaam verschijnen bij je reactie.


 • armand mudah

  peter deman Of je het nu op eet of weg gooit maakt helemaal niets uit ? jawel maakt wel uit , de buffetten worden aangevuld neem wat je gaat opeten en er moet minder aangvuld worden al wat je op tafel laat staan moet ook aangevuld worden en dus bereid worden in de keuken , je denkt toch niet dat ze alles in 1 keet maken en dan 2 of 3 uur laten staan

 • Pieter De Ruyter

  Bah all-in,voor mij geen warm gehouden troep uit een trog op vakantie.

 • Ben Strubbe

  Bibi Van Keer, 4 kg per dag ? Dat is onmogelijk !

 • Margot De Wolf

  De Russen zijn kampioen in zulke toestanden!

 • Lode Lemmens

  Zouden dat diezelfde pummels zijn die 's morgens handdoekjes op de stoelen gaan leggen?