"Vrijdag de dertiende veiliger dan gewone vrijdag"

Bent u voor het ongeluk geboren? Komt u vandaag liever het huis niet uit? Het is tenslotte vrijdag de dertiende, en dan durft er al wel eens wat mislopen. Volgens Nederlandse statistici is die vrees ongegrond. "Vrijdag de dertiende is zelfs veiliger dan eender welke andere vrijdag", zeggen ze.

Gisteren publiceerde het Nederlandse Centrum voor Verzekeringsstatistiek (CVS) een studie waaruit moet blijken dat er minder ongelukken en diefstallen gebeuren en minder branden voorkomen wanneer de dertiende van een maand op een vrijdag valt dan op andere vrijdagen.

Waar verzekeraars op de meeste vrijdagen ongeveer 7.800 schademeldingen binnen krijgen van verkeersongevallen, blijft de teller op een vrijdag de dertiende staan op gemiddeld 7.500 gevallen. Ook het aantal brandmeldingen op vrijdag de dertiende ligt met 690 lager dan de 720 meldingen die verzekeraars doorgaans op vrijdag ontvangen. Wel ligt de totale schadeomvang van branden op vrijdag de dertiende gemiddeld iets hoger dan op andere vrijdagen (670.000 euro tegen 640.000 euro).

"Ik kan maar moeilijk aannemen dat het komt omdat mensen op vrijdag de dertiende onbewust voorzichtiger zijn, maar statistisch gezien is rijden op vrijdag de dertiende veiliger", vertelde CVS-statisticus Alex Hoen aan het magazine Verzekerd. (hlnsydney/sps/anp)