"Voorkom tumoren, Alzheimer en cholesterol met mangosteen"

De correctionele rechtbank van Antwerpen heeft Danny S. (36) uit Berchem dinsdag een opschorting gegeven, omdat hij op zijn website de tropische vrucht mangosteen had aangeprezen vanwege zijn helende werking bij een hele waaier aan ziekten zoals kanker, Alzheimer, multiple sclerose en cholesterol. De Belgische wetgeving laat echter niet toe dat voeding gelinkt wordt aan geneeskunde.
 
Danny S. had het sap van de mangosteen, dat door de firma Xango geproduceerd wordt, zelf gebruikt tegen artrose. Hij was er zo tevreden over dat hij er begin 2007 een website aan wijdde met tal van wetenschappelijke teksten waarin beweerde artsen het sap aanprezen. Het werd één van de grootste medische ontdekkingen ooit genoemd en het dagelijks drinken van mangosteensap zou zelfs tumoren kunnen helpen voorkomen.
 
De beklaagde maakte ook reclame voor Xango en bracht klanten aan. Hij kreeg van de firma in ruil iedere maand een commissieloon van 200 à 400 euro.
 
Het Federaal Agentschap voor de Veiligheid van de Voedselketen (FAVV) diende begin 2009 een klacht in tegen Danny S., waarna hij zijn website opdoekte.
 
De rechtbank verklaarde zijn commissielonen voor in totaal 4.800 euro verbeurd, maar slechts 1.000 euro daarvan is effectief. (belga/mvdb)