“Vermoord je pleegouders”: virtuele assistent Alexa geeft klant van Amazon bizar bevel

Illustratiebeeld
EPA Illustratiebeeld
Google heeft Siri, Amazon heeft Alexa: een computergestuurde en virtuele assistent die door de slimme speakers van Amazon gebruikt wordt. Maar de computergestuurde stem beval een klant van Amazon onlangs iets bijzonder merkwaardigs te doen: “Vermoord je pleegouders”.

De gebruiker die de boodschap door zijn speakers hoorde galmen, dacht er natuurlijk geen moment aan om de opdracht werkelijk uit te voeren. In plaats daarvan schreef hij een strenge recensie op de Amazon.com. Daarin noemde hij Alexa “een nieuwe vorm van griezelig”.

Uit een onderzoek naar de speaker en de bizarre uitspraak, blijkt dat de quote van Reddit.com was geplukt. Reddit is een Amerikaanse sociale nieuwswebsite die gebruikers toelaat om berichten toe te voegen in de vorm van een link of eigen tekst. Het resultaat is een ellenlange lijst aan grove berichten waaronder de boodschap die de Amazon gebruiker ontving. 

Niet de eerste keer

De recente opdracht om pleegouders te vermoorden is niet het eerste foutje dat Alexa maakt. Wellicht wel de meest bizarre fout. Amazon traint het apparaat immers om zich zo menselijk mogelijk te gedragen zodat het zich uiteindelijk zelfs in gesprekken kan mengen, met een vraag of opmerking. Dat gebeurt met computerprogramma’s die menselijke spraak transcriberen om vervolgens de best mogelijke reactie aan te raden op basis van observatiepatronen. “Vermoord je pleegouders”, was ongetwijfeld een vergissing.
4 reacties

Alle reacties worden voor publicatie gelezen -en goed- of afgekeurd- door het moderatie-team van HLN. Elke reactie moet voldoen aan deze gedragsregels.
Je naam en voornaam verschijnen bij je reactie.


 • Michel Kauffman

  Google heeft siri???? OMG! Echt he....

 • HENDRIK WECKSELER

  Toch ook straf dat dat ding weet dat je pleegouders hebt ook al is het een slim apparaat waarschijnlijk veel ruzie in dat gezin en de machine was het beu en gaf dat als antwoord nu is het enkel nog wachten op de gek die deze bevelen uitoefend

 • Ronald Van Beneden

  Bizar? Als je denkt dat deze dingen een ziel hebben dan ben je pas bizar.

 • pol van de velde

  Nu moeten we al tegen apparaten gaan praten en krijgen we orders van deze ondingen. Beseft de mens wel waar we naartoe gaan? De beïnvloeding door toestellen gaat onze eigen ik en zelfs beslissingsrecht ondermijnen tot we verworden zijn als levende zombies. Je ziet ze trouwens overal in het straatbeeld reeds rondwandelen met hun apparaatje in de hand.