Ga naar de mobiele website
^ Top

'Ufo' op bodem Baltische zee verstoort elektronica duikers

De elektronische apparatuur van de duikers die de zogenaamde 'ufo' op de bodem van de Baltische zee onderzoeken, wordt verstoord van zodra de expeditie het vreemde, cirkelvormige object nadert tot op 200 meter.

De Zweedse expeditie onder leiding van Peter Lindberg was eigenlijk op zoek naar het wrak van een vergaan schip, dat dure flessen champagne aan boord zou hebben. Dát vond de sonar niet op de bodem van de Baltische zee, maar wel een vreemdsoortig object zo'n drie à vier meter boven de bodem, dat Lindberg meteen 'ufo' doopte. Het 'ding' heeft rondingen zoals een champignon en kan voorlopig nog niet gedefinieerd worden. Een pad van zo'n driehonder meter over de zeebodem leidt naar de bizarre 'ufo'.

Een jaar later onderzoekt het Ocean X team de zee-ufo. Volgens professioneel duiker Stefan Hogerborn vallen de camera's en de satelliettelefoon uit wanneer de ploeg boven het voorwerp vaart. Als ze weer wegvaren, werkt alles wel. "Van zodra we meer dan 200 meter verwijderd waren, functioneerde alles weer. En toen we opnieuw boven het object hingen, weer niet", aldus Hogerborn.

"We hebben onvoorstelbare zaken meegemaakt", bevestigt ook Peter Lindberg. "En ik ben de meest sceptische van het team. Ik had mij verwacht aan een soort steen of klif of een hoop modder, maar het was niets van dat alles."

"Ik ben er honderd procent zeker van dat we iets heel erg unieks gevonden hebben", meent expeditielid Dennis Asberg. "Of het nu een meteoriet, een asteroïde, een vulkaan of de basis van pakweg een Duitse U-boot uit de Koude Oorlog, of een ufo is... het moet alleszins wel IETS zijn."

Sceptici stellen de nauwkeurigheid van de sonartechnologie in vraag. In het verleden gebeurde het ook al dat 'ufo's' verward werden met weliswaar ongewone maar natuurlijke rotsformaties.

Wel staat vast dat de Baltische zee heel wat 'schatten' bevat. Er zouden zeker 100.000 voorwerpen op de zeebodem liggen.

Lindberg denkt eraan om zijn vondst te commercialiseren. Zo zouden de rijken der aarde met een duikboot tot bij het object kunnen varen. De komende weken wordt er alvast opnieuw naar de zeebodem afgedaald.Meld een bug