‘The Birds’ in het echt: koppel kan dagenlang huis niet uit door agressieve zeemeeuwen

Een zilvermeeuw en twee zilvermeeuwkuikens op een dak van een woning (archiefbeeld).
Screenshot YouTube Een zilvermeeuw en twee zilvermeeuwkuikens op een dak van een woning (archiefbeeld).
Een ouder koppel heeft naar eigen zeggen zes dag lang hun eigen woning in het Engelse kustplaatsje Knott End-on-Sea niet kunnen verlaten wegens een paar agressieve zeemeeuwen. De vogels beschermden met man en macht hun nest en vielen de zeventigers aan telkens ze de woning probeerden te verlaten. Het leek wel een scène uit ‘The Birds’, de horrorklassieker van Alfred Hitchcock uit 1963, schrijven Britse media.

De zilvermeeuwen, een beschermde vogelsoort, bouwden hun nest op het dak van de woonst van Roy (77) en Brenda (71) Pickard. Geen probleem, totdat de twee kuikens na enkele weken uitschoven en terechtkwamen op het afdak aan de voordeur van het pand. Voor Roy en Brenda de start van alle ellende. Telkens de zeventigers hun woonst via de voordeur wilden verlaten, kregen ze te maken met de twee volwassen zeemeeuwen die in de bewoners een acute bedreiging zagen. Roy liep zelfs een serieuze hoofdwonde op. Een van de vogels pikte op de achterkant van zijn schedel in. “Mijn vrouw is moeilijk mobiel, dus moest ik in gewonde toestand zelf naar het ziekenhuis rijden. Het is echt angstaanjagend”, verklaarde hij aan The Mirror.

Scène uit de Hitchcock-klassieker 'The Birds’ (1963): een zeemeeuw valt hoofdrolspeelster Tippi Hedren aan.
Screenshot YouTube Scène uit de Hitchcock-klassieker 'The Birds’ (1963): een zeemeeuw valt hoofdrolspeelster Tippi Hedren aan.

De garage is onderdeel van de woning waardoor de gewonde man niet naar buiten moest om te vertrekken met zijn wagen. De garagepoort bleef wel open. Uit angst voor een nieuwe aanval liet Roy het na om die af te sluiten. En dat blijft vooralsnog zo, wat de situatie erg lastig maakt. De zeventigers contacteerden zelf de BBC Radio van het noordwestelijke graafschap Lancashire om de problemen aan te kaarten. Een journalist bracht een tuintentje mee die als noodoplossing voor de garage is geplaatst.

Roy is niet te spreken over de houding van vogelbescherming RSPB (Royal Society for the Protection of Birds). De zilvermeeuw is in de nestfase beschermd, waarop het illegaal zou zijn om het nest te verwijderen. “De vogels zijn belangrijker dan de mensen, zo zien zij het echt. Da’s belachelijk.” Een woordvoerder van het district Wyre waartoe Knott End-on-Sea behoort, verklaarde aan The Mirror dat de gemeentelijke diensten in contact staan met het koppel. “We hebben begrip voor de situatie en we erkennen dat de zilvermeeuwen in het broedseizoen erg lastig kunnen zijn. We hebben hen enkele tips gegeven hoe ze het best kunnen omgaan met de vogels.” Roy en Brenda zullen dus nog enige tijd geduld moeten uitoefenen.
9 reacties

Alle reacties worden voor publicatie gelezen -en goed- of afgekeurd- door het moderatie-team van HLN. Elke reactie moet voldoen aan deze gedragsregels.
Je naam en voornaam verschijnen bij je reactie.


 • Johan Apatride

  Buitenkomen met een tennisraket en na een paar meppen is het probleem opgelost

 • mich lee

  Tony Thijs, dat huis is niet van die meeuwen, die meeuwen waren bij mij al lang verdwenen. Is zien hij jij reageert als je je woning niet meer kan verlaten omdat er een vogel op je dak nest en deze je telkens je je laat zien aanvalt.

 • Tony Thijs

  De mens denkt alleen maar dat hij belangrijker is dan dieren

 • Jean Rolly

  Meewen is een plaag,aan de kust,binnenland en een beetje overal,het zijn aggresieve vogels,ik ben ook dierenliefhebber maar deze neen,moet ik niet hebben,en al degene die ervoor gaan hebben er geen last van

 • Christine Laevers

  Dat is inderdaad verre van aangenaam als je als koppel in de zeventig bent. Een stevige paraplu kunnen die mensen misschien niet meer aan. Dat de Vogelbescherming dan die mensen wat bijstaat en helpt bij hun uitstappen. Het is maar tijdelijk.