"Te obsceen": politie verbiedt foto's die het naakte vrouwenlichaam net willen eren

Ellen. #femalebeauty #mathildegrafstrom #portrait #portraitphotography #model #modelshoot
In Kopenhagen heeft de politie een fototentoonstelling met naakte dames verboden. "Te obsceen", luidde het verdict. Nochtans waren de plaatjes net bedoeld om de schoonheid van het vrouwenlichaam in de kijker te zetten. De Deense fotografe Mathilde Grafström -gespecialiseerd in artistiek naakt- is niet te spreken over die beslissing.

"Ik neem die foto's net om aan te tonen dat jonge vrouwen knapper zijn dan ze denken. Op die manier probeer ik er mee voor te zorgen dat ze zichzelf beter aanvaarden."

Haar project 'Vrouwelijke Schoonheid' draait volledig rond de strijd tegen het negatieve zelfbeeld, klinkt het op haar website. "Als we onszelf niet klein, saai en lelijk vinden, schitteren we vanzelf van schoonheid, leven en vreugde. Alle mensen dragen meer schoonheid in zich dan ze zelf beseffen. Op één dag kunnen de bakens verzet worden, als je tenminste bereid bent te werken aan jezelf en alle negatieve gedachten in vraag durft te stellen."

This girl is one of my first models. I never get tired of this picture, because she is an amazing and sweet girl, a good friend and a true beauty. I miss you girl... #femalebeauty #beauty #natural #mathildegrafstrom #artphotography #naturlig #skønhed #blue

Op de kunstzinnige foto's is te zien hoe vrouwen naakt poseren in een bos, het water of op de rotsen. En de modellen zijn niet de enigen die de schroom moeten overwinnen om hun kleren uit te trekken.

"Ik fotografeer hen graag terwijl ik zelf naakt ben", aldus Grafström. "Geen evidentie, want ook ik kamp met mijn eigen demonen. Zo vind ik bijvoorbeeld dat mijn heupen te smal en mijn borsten te klein zijn. Als mijn vriend mijn lichaam bekijkt, voel ik me soms onaantrekkelijk. Maar dan besef ik dat het net die negatieve gedachten zijn die mezelf minder mooi doen voelen."

Een Deense kliniek die plastische chirurgie uitvoert, gebruikt intussen ook blote borsten om reclame te maken. En dat zonder enig greintje kritiek. "Wat is het verschil in godsnaam?", vraagt Grafström zich af. "Die borsten zijn zelfs van plastic, terwijl mijn foto's een artistieke insteek hebben. Dat mijn werk obsceen gevonden wordt, ik ben daar echt niet goed van."

Mathilde Grafström
Sasa. #femalebeauty #mathildegrafstrom #naturalbeauty #modelshoot #artphoto #photoart #portrait #woman #nature
Instagram photo by Mathilde Grafström * Oct 30, 2015 at 11:37pm UTC