'Schijtende minister' beroert Nieuw-Zeelandse gemoederen in politieke strijd

De kunstenaar (links) bij zijn werk.
Sam Mahon/Facebook De kunstenaar (links) bij zijn werk.
Over een kleine drie weken worden in Nieuw-Zeeland verkiezingen gehouden. De politieke strijd bereikte gisteren een nieuw hoogtepunt met de onthulling van een reusachtig uit paardenstront vervaardigd standbeeld van milieuminister Nick Smith die halfnaakt gehurkt boven een glas water zit. Kunstenaar en activist Sam Mahon wilde met het beeld Smith's waterbeleid en de kwaliteit van het Nieuw-Zeelandse drinkwater aankaarten.

Het enorme beeld (2,2 keer levensgroot) werd door de kunstenaar en een groep supporters op de stoep voor de kantoren van Smith in Christchurch geplaatst, later deze week wil Mahon het beeld in de stad Nelson plaatsen, waar de achterban van Smith woont.

In een verklaring laat Mahon weten dat hij "het vergiftigen van onze kinderen met cyanobacteriën (blauwalgen, red) beledigend vindt." Door de grootschalige veehouderij in het land worden de waterwegen 'bemest', wat de groei van blauwalgen en de verontreiniging en vertroebeling van het oppervlaktewater tot gevolg heeft.

Vorig jaar werden overigens nog tweeduizend mensen in het stadje Havelock North ziek nadat ze kraanwater besmet met de campylobacter-bacterie hadden gedronken. 'Clean Water' (schoon water) is dan ook een van de grote thema's binnen de verkiezingsstrijd.

'Crap art'
Milieuminister Nick Smith liet weten niet onder de indruk te zijn van het standbeeld. "Het is een beetje grof en er zijn slimmere manieren voor mensen om zich uit te drukken zonder beledigend te zijn", zei hij aan de Nieuw-Zeelandse media. "Politiek zorgt voor een dikke huid, ik lig er dus niet wakker van: ik ben meer geïnteresseerd in het maken van beleid dat de waterkwaliteit verbetert en waar we vorderingen mee maken", besloot hij. "Dit is 'crap art'."

Toch mist het offensieve standbeeld zijn doel niet: het is, samen met de Nieuw-Zeelandse waterproblematiek, het gesprek van de dag in het land en op twitter vragen Amerikanen Mahon of hij niet ook zo'n beeld van Trump voor hen wil maken.

Het is niet de eerste keer dat Sam Mahon een beeld van Nick Smith maakt: in 2009 creëerde hij al een beeld van Smith's gezicht dat hij vervaardigde uit koeienstront. Dat beeld werd voor drieduizend Nieuw-Zeelandse dollar verkocht via internet.

Vuurwerk

De Nieuw-Zeelandse verkiezingsstrijd zorgde al eerder voor vuurwerk: niet alleen stapte de partijleider van Labour begin vorige maand in volle campagne plots op, ook de copartijleider van de Groenen werd enkele weken later gedwongen op te stappen nadat ze had toegegeven begin jaren negentig als single moeder uitkerings- en verkiezingsfraude gepleegd te hebben.

De Nieuw-Zeelanders trekken op 23 september naar de stembus.

Sam Mahon

Dear facebookers. The CEO of Ecan, Environment Canterbury, has instructed me not to erect the sculpture of Nick Smith outside their premises on Monday. He tells me it is offensive. Well, I would have...
Reacties

Alle reacties worden voor publicatie gelezen -en goed- of afgekeurd- door het moderatie-team van HLN. Elke reactie moet voldoen aan deze gedragsregels.
Je naam en voornaam verschijnen bij je reactie.