"Ongepaste seksuele boodschap": mama wil Schone Slaapster uit schoolboeken

thinkstock/twitter
Sarah Hall, een moeder uit het Britse Northumberland Park (North Shields), heeft de school van haar zoontje gevraagd om het sprookje van de Schone Slaapster uit de lessen te weren. Ze vindt dat het verhaal onaanvaardbaar gedrag aanmoedigt.

In het beroemde sprookje, ook bekend als Doornroosje, kust de prins een slapende schoonheid wakker. De moeder van twee stelt dat het verhaal situaties normaliseert waarbij slapende vrouwen gekust worden terwijl ze geen toestemming kunnen geven. Dat viel Hall onlangs op toen ze haar zesjarig zoontje Ben een verhaal uit een schoolboek voorlas dat gebaseerd is op het traditionele verhaal.

Wederzijdse toestemming

De 40-jarige vrouw is bezorgd over welke boodschap het sprookje overbrengt aan gemakkelijk beïnvloedbare jongeren. "In de huidige maatschappij is het niet gepast", zegt ze aan Britse media. "Mijn zoon is pas zes, hij slorpt alles op wat hij ziet. En het is niet dat ik het kan ombuigen naar een constructief gesprek."

'In de huidige maatschappij is het niet gepast'

Sarah Hall

En dus vroeg Hall de school of boeken met het fragment uit circulatie konden worden gehaald bij de jongsten. Het boek helemaal verbieden wil ze echter niet. "Ik denk zelfs dat het een grote inspiratiebron kan zijn voor oudere kinderen. Je zou er een conversatie rond kunnen voeren, je zou kunnen praten over wederzijdse toestemming, en hoe de prinses zich misschien voelt."

#Metoo

Hall zegt dat haar frank viel in de nasleep van de recente berichten over seksueel misbruik en grensoverschrijdend gedrag, waaronder de #metoo-campagne. Dat alles deed haar nadenken over subtiele berichten rond  wederzijdse toestemming. "Ze zijn tekenend voor hoe ingebakken dat soort gedrag zit in onze maatschappij. Al die kleine dingen stapelen zich op, en ze maken een verschil."

'Al die kleine dingen stapelen zich op, en ze maken een verschil'

Moeten nog andere sprookjes verdwijnen? Hall zegt dat mogelijk inderdaad nog andere sprookjes problemen hebben, maar wat haar vooral stoort, is het kussen zonder toestemming in dit sprookje.
40 reacties

Je naam en voornaam verschijnen bij je reactie
Door het plaatsten van een reactie, ga je akkoord met de gedragsregels


 • Carl Peeters

  Volwassenen hebben al genoeg kapot gemaakt voor de kinderen.. Eerst moetsen Sinterklaas en Zwarte Piet het ontgelden en nu beginnen ze aan de sprookjes. Ik denk dat er op de wereld een hoop gefrustreerde mensen rond lopen. De gewone mensen roep ik op om het traditionele gedachtengoed mee in stand te houden.

 • Hugo Van Haevre

  Als die sprookjes geschreven werden bestond het woord grensoverschrijdend gedrag niet, met wat flauwe kul zijn ze toch allemaal bezig, maar ze halen wel de krant erg hoor

 • Tim Verhavert

  Sluit ook ineens disneyland/world, de Efteling... De wereld is zo verzuurd...

 • Kurt Laes

  En Hans en Grietje is ook al helemaal ongepast. De vader die de kids in het bos achterlaat. Welke boodschap wordt hier wel niet oveergebracht aan gemakkelijk beïnvloedbare kinderen. En Sneeuwitje werd ook al gekust en zo gered. Iemand die in nood is zeker geen monon-op-mond beademing geven. Totaal FOUT want hij/zij kan geen toestemming geven.

 • Ingrid De Clercq

  Nog een die schreeuwt om aandacht.