'Killer-rob' vreet zeehonden op bij Duits eiland

Een kegelrobmannetje en -vrouwtje op het strand van Helgoland.
Youtube still Een kegelrobmannetje en -vrouwtje op het strand van Helgoland.
Bij het Duitse eiland Helgoland is een kegelrob opgedoken die zich te goed doet aan zeehonden. Het gaat om een onvolgroeid mannetje. Robben staan er volgens deskundigen om bekend dat ze wel eens jonge zeehonden doden, maar ze hebben het nooit gemunt op volwassen exemplaren.

De 'killer-stier' van Helgoland, zoals de kanniballistische kegelrob in Duitse media wordt genoemd, zwemt een paar keer per jaar naar het Deense eiland om er jacht te maken op volwassen zeehonden. "Hij is jong, dik en chocoladebruin van kleur", verklaarde politieman en zeehondenopzichter Rolf Blädel (52) afgelopen weekend tegenover de Süddeutsche Zeitung. 

"Dik en chocoladebruin"
Het moordlustige robbenmannetje werd eind augustus voor het laatst gesignaleerd. "Hij is jong, dik en chocoladebruin van kleur", weet de Duitser die al jaren op het Deense eiland woont en werkt. Het dier gedraagt zich volgens hem buitengewoon vreemd.

"Kegelrobben, zo genoemd vanwege hun spitse kegelvormige snuit, zijn bijna tweemaal zo groot als gewone zeehonden maar leven normaal gesproken vreedzaam samen met hun kleinere soortgenoten en liggen broederlijk naast elkaar op zandbanken".

Raadsel
Bij Helgoland leven volgens hem zo'n 70 tot 80 kegelrobben en twee- tot driehonderd zeehonden. In de winter moet hij de jonge dieren merken en er op toezien dat het bestand gezond blijft. Waarom het onvolgroeide kegelrobmannetje zich regelmatig te goed doet aan volwassen zeehonden is hem een raadsel.

De Duitse zeezoogdierenonderzoekster Ursula Siebert heeft evenmin een verklaring voor het afwijkende gedrag. "Het is bekend dat kegelrobben of grijze zeehonden wel eens jonge zeehonden doden maar dat ze het gemunt hebben op volwassen dieren en die vervolgens opeten is nieuw. Hun favoriete kostje bestaat normaal gesproken uit vogels en vissen. Aan de andere kant: ik weet dat ze soms jagen op jonge bruinvissen".

Kinderen
Een risico voor strandgangers of pootjebadende kinderen op Helgoland vormt de kannibalistische kegelrob volgens haar niet. "We hebben op dit moment geen bewijs dat hij gevaarlijk is voor mensen", aldus Siebert.