"Kan die term 'Arabische cijfers' niet geschrapt worden? Dat is gewoon niet passend in Nederland"

Ook wij gebruiken elke dag Arabische cijfers.
getty Ook wij gebruiken elke dag Arabische cijfers.
De Nederlandse gemeente Reimerswaal heeft een probleem, althans dat vindt het gemeenteraadslid Marien Weststrate van Leefbaar Reimerswaal. Hij vindt het niet kunnen dat de term 'Arabische cijfers' opduikt in een document van de gemeente.

"Had de ambtenaar bij het schrijven van de verordening een glaasje te veel op of is het gewoon van Wikipedia gekopieerd?", zei een 'hogelijk verbaasde' Weststrate. "Dit is gewoon niet passend in Nederland."

Voor alle duidelijkheid: Arabische cijfers zijn de cijfers zoals 1, 5 en 10, zoals die tegenwoordig in de meeste culturen worden gebruikt om getallen te noteren. Dit in tegenstelling tot bijvoorbeeld Romeinse cijfers zoals I, V en X. Het getal 304 bijvoorbeeld, is in het Romeinse cijfergeschrift CCCIV .

De verantwoordelijke wethouder (het Nederlandse equivalent van een 'schepen', red.) reageerde met het aanhalen van een spreekwoord. "Eén gek kan meer vragen dan tien wijzen kunnen beantwoorden." Desondanks beloofde Wonen-wethouder Jaap Sinke dat de vraag van Weststrate zou worden uitgezocht. 

 Reimerswaal dat zo'n 22.000 inwoners telt,  is een gemeente in Zeeland en ligt op zo'n 20 minuutjes rijden van het Antwerpse Stabroek.

via GIPHY

via GIPHY
27 reacties

Alle reacties worden voor publicatie gelezen -en goed- of afgekeurd- door het moderatie-team van HLN. Elke reactie moet voldoen aan deze gedragsregels.
Je naam en voornaam verschijnen bij je reactie.


 • Peter Bonacasa

  Eida Lam, en wij hebben ze dan weer van de Arabieren gepikt als ik je goed begrijp?

 • Johan Apatride

  Weeral doorgedreven politieke correctheid. Man man man waar gaan we naartoe?

 • wim CLAES

  dus de arabieren hebben die gestolen uit indie? das nieuw...

 • Jean-Pierre Vercruysse

  Heeft men nu niet nuttige te doen dan over zoiets problemen te maken? In alle culturen zijn er zaken (gebruiken, talen en schrijfwijzen) gebruikt die er in vele gevallen not steeds zijn! Neem maar onze talen de Germaanse (Nederlands, Duits enz) De Latijnse (Italiaans Frans , gedeeltelijk Spaans en Portugees ...enz)

 • jos beverke

  Gerd Peeters :En de Romeinen Grieken en Egyptenaren die hadden geen cijferstelsels?Alles wat ze gebouwd hebben was met de natte vinger? Pythagoras was een goochelaar zeker?

Video