"Ik kon geen woord uitbrengen:" twintiger wordt plots wakker tijdens operatie

Beeld ter illustratie.
Thinkstock Beeld ter illustratie.
Wakker worden uit de narcose tijdens een operatie, is doodeng. Dat ondervond ook de Britse Fenn Settle (25) uit Bradford die onder het mes moest om zijn appendix weg te nemen. "Het was verschrikkelijk", blikt de patiënt terug.

De twintiger uit het Verenigd Koninkrijk werd onder narcose het operatiekwartier binnengereden, maar na een twintigtal minuten werden zijn hersenen opnieuw actief. Het duurde niet lang of Settle werd wakker. Aanvankelijk wist hij niet goed waar hij zich bevond, maar al snel besefte de jongeman dat hij op de operatietafel lag in het Huddersfield Royal Infirmary. 

Terwijl Settle de dokters en verpleegkundigen hoorde spreken en steeds meer buikpijn kreeg, kon hij zich onmogelijk bewegen. De man kon naar eigen zeggen geen woord uitbrengen. "Ik probeerde met mijn ogen te knipperen en mijn vingers te bewegen, maar tevergeefs", aldus de patiënt die klacht indiende bij Nationale Raad voor Gezondheid en Welzijn.

Toen hij opnieuw wakker werd, had hij enorm veel pijn. Settle vertelde de verpleegkundigen wat er was gebeurd, maar volgens hen "was het maar een droom". De Brit hield echter vast aan zijn verhaal en kon een precieze beschrijving van de operatiezaal geven. De patiënt herhaalde zijn verhaal tegen de anesthesisten, die daarna bekenden dat de ingreep niet vlekkeloos was verlopen.

Een woordvoerder van het ziekenhuis laat weten dat ze het incident betreuren. "We onderzoeken momenteel waar het precies fout is gelopen", vertelt Brendan Brown van Huddersfield NHS Foundation Trust. Volgens de raad van anesthesisten is het "ongebruikelijk" dat een patiënt wakker wordt tijdens een operatie. De twintiger is momenteel nog herstellende van zijn ingreep. "Het gaat beter, maar ik ben geschrokken door de gebeurtenis die me nog altijd wakker houdt", besluit hij.
21 reacties

Je naam en voornaam verschijnen bij je reactie
Door het plaatsten van een reactie, ga je akkoord met de gedragsregels


 • Gerard Braeckmans

  Er zijn er ook die niet meer wakker worden.

 • Geert Vaelen

  Dit bestaat wel en er is zelfs een film over: Awake. Moet wel creepy zijn om zelf mee te maken. Heb al 3 operaties achter de rug en niks last van gehad, gelukkig.

 • marijke lambrechts

  Ook meegemaakt bij een spataderoperatie. Kon gelukkig beetje wiebelen met mijn tenen waardoor de chirurg het opmerkte.

 • Ludo Wouters

  In 1973 drie keer wakker geworden tijdens een operatie aan mijn knie. Geen pijn gevoeld, wel stemmen gehoord, gevoeld dat ze aan mijn knie bezig waren en gevoeld dat ze de wonde aan het dichtnaaien waren. Daarna nog een paar operaties meegemaakt, maar toen was alles gelukkig alles " zwart".

 • Hilde Eykens

  Ja ook ik heb het meegemaakt, je ziet en hoord alles maar je kan niets doen verschrikkelijk