“Ik heb je altijd gezocht”: oorlog scheidde Russische zussen, 78 jaar later worden ze herenigd

Ioulia en Rozalina Kharitonova.
Channel 5 Ioulia en Rozalina Kharitonova.
Twee Russische zussen hebben elkaar eind januari teruggevonden nadat ze door de Tweede Wereldoorlog 78 jaar van elkaar gescheiden waren. Hun hereniging hebben ze te danken aan een televisieprogramma en de Russische politie. 

Ioulia en Rozalina Kharitonova -nu 92 en 94 jaar oud- woonden als tieners in Stalingrad. In 1942 werden ze uit elkaar gehaald toen de stad door de nazibombardementen geëvacueerd moest worden. Ioulia kwam met haar moeder in de stad Penza terecht, Rozalina eindigde 1.000 kilometer oostwaarts in Tsjeljabinsk.

De twee zagen elkaar nu terug nadat Ioulia's dochter de politie had gevraagd om te helpen de oudere zus van haar moeder te vinden. Ook Rozalina had al geprobeerd om haar zus op te sporen: zij had deelgenomen aan een Russisch televisieprogramma dat familieleden samenbrengt die elkaar uit het oog verloren zijn.

De Russische politie ontdekte Rozalina's verhaal op de website van het programma en bracht de twee vrouwen weer bijeen. Het Russische ministerie van Binnenlandse Zaken verspreidde beelden van hun hereniging. Daarop is te zien hoe Ioulia en Rozalina elkaar kussen en omhelzen, andere familieleden kijken intussen geëmotioneerd toe. "Ik heb je gezocht, ik heb je altijd gezocht", bleef Rozalina herhalen.
5 reacties

Alle reacties zijn welkom zolang ze voldoen aan de do's en don'ts die je hier kan terugvinden: gedragsregels. Elke dag ontvangen wij duizenden reacties, het kan enkele uren duren voor jouw reactie wordt geplaatst. Wordt jouw reactie afgekeurd dan werd er geoordeeld dat deze onze gedragsregels schendt.


 • Christiane Van Croonenborch

  Mooi toch in deze wereld hopelijk hebben ze nog wat tijd samen te gaan

 • Carlo Verstappen

  Hopelijk krijgen ze nog wat jaren om bij te praten want die hebben elkaar nog veel te vertellen.

 • jenny stevens

  Een geluk dat ze zo oud zijn mogen worden en mekaar terug te zien .

 • Cecarine De Smet

  Super voor deze twee dametjes, zusterliefde is oneindig mooi. De nazi's hebben toch onmenselijk leed aangericht. Hopelijk mogen zij samen met hun familie genieten van mooie momenten.

 • Dominique Hermys

  Hartverwarmend. Die gaan elkaar nog veel te vertellen hebben.