“Hoe moet ik hier mijn milkshake uit drinken?”: McDonald’s-klanten niet te spreken over papieren rietjes

Twitter
McDonald’s maakt in het Verenigd Koninkrijk geleidelijk de overstap van plastic naar papieren rietjes. Om ecologische redenen, dat spreekt. Maar niet iedereen ziet die switch voor het milieu even graag gebeuren. “Hoe moet ik hier nu nog mijn milkshake uit drinken?”, vraagt een misnoegde klant op Twitter. “Stop toch gewoon met die papieren rietjes.”

Op foto’s is te zien hoe de strootjes in kwestie haast ‘oplossen’. Veel slurpgenot is er op die manier niet meer bij. “Is het nu zo moeilijk om die wat steviger te maken?”, luidt de kritiek.

De kwestie lijkt banaal, maar beroert wel degelijk de gemoederen. Een online petitie die vraagt om de oude plastic rietjes weer in gebruik te nemen, is inmiddels al meer dan 36.000 keer ondertekend. Als de fastfoodketen niet wil luisteren, wordt er zelfs gedreigd met een boycot.

“Die papieren rietjes zijn absoluut waardeloos. Je drankje smaakt zelfs naar karton. Het zou toch veel beter zijn om het deksel van papier te maken en het plastic rietje te behouden?”, klinkt het onder meer.

“Wereld is om zeep”
Die mentaliteit schiet dan weer in het verkeerde keelgat bij natuurliefhebbers. “Mensen worden hier neergestoken met een mes en zelfs vermoord, maar McDonald’s-fans hebben grotere problemen. Ze willen de plastic rietjes terug die schadelijk zijn voor de natuur. Deze wereld is om zeep.” En: “Drink gewoon van de beker zelf als je geen papieren strootje wil gebruiken. Enkel als iedereen z’n steentje bijdraagt, hoeven die arme vissen in de zee niet meer te lijden.”

De Britse tak van McDonald’s liet via sociale media ook van zich horen. “We begrijpen julle bekommernissen”, klinkt het daar. “De papieren rietjes zullen in al onze restaurants ingevoerd worden, maar intussen blijven we ook werken aan een andere oplossing.”

“Minstens dertig minuten”
“Onze leveranciers bezorgen ons papieren rietjes die minstens dertig minuten standhouden in bijna alle mogelijke drankjes”, vult een woordvoerder aan. “Daarbij werd rekening gehouden met opmerkingen van de klanten. We zijn opgetogen dat we meewerken aan de goede zaak: we bannen plastic uit onze restaurants en zetten zo belangrijke stappen in de strijd voor een kleinere klimaatvoetafdruk.”

In enkele Brusselse en Naamse McDonald’s-vestigingen werd vorig jaar ook al een proefproject rond papieren rietjes gelanceerd. Tot nader order bleef de kritiek daar binnen de perken.
71 reacties

Alle reacties zijn welkom zolang ze voldoen aan de do's en don'ts die je hier kan terugvinden: gedragsregels. Elke dag ontvangen wij duizenden reacties, het kan enkele uren duren voor jouw reactie wordt geplaatst. Wordt jouw reactie afgekeurd dan werd er geoordeeld dat deze onze gedragsregels schendt.


 • Joel Bosman

  Mensen zijn hier vergeten dat uit een rietje drinken ook beter is voor je tanden en niets te maken heeft dat het alleen voor kleine kinderen is, dus logica zit hier totaal niet in, en zoals een andere lezer ook al heeft aangemerkt, dit is mcdonalds alleen om de kosten te doen, niet om het milieu. Dus deze frustraties van de milkshake drinkers is geheel terecht. Ook de papieren rietjes moeten gemaakt worden van bomen, dus het probleem word geheel verschoven maar niet opgelost.

 • Jan Depoortere

  Ik heb mijn rietjes en wattenstaafjes nogthans nog nooit naar zee gebracht of buiten in de gracht gegooid. Gaan we alle olieproducten verbieden omdat iemand zijn tanker uitspoelt op zee?

 • Christine Laevers

  Rietjes - objectief bekeken - is voor kleutertjes tegen het smossen.

 • Daniele Melis

  het zijn niet de papieren rietjes die schade berokkenen aan de vissen in zee... Wel de mensen die deze rietjes in de zee terrecht laten komen...

 • Mike Vanderkerken

  er zijn ook afbreekbare pvc rietjes die gemaakt worden van planten, MCdo gaat niet voor het milieu maar voor een goedkopere oplossing.