“Het lijkt wel Benny Hill”: drie agenten proberen agressieve onruststoker te overmeesteren, maar dat loopt niet van leien dakje

Rv
“Benny Hill-achtige toestanden.” Nederland reageert bijzonder cynisch op een weinig overtuigende politie-interventie in de Nederlandse stad Waalwijk. Drie agenten probeerden gisteren een onruststoker te overmeesteren, maar hij is diegene die in het filmpje de vloer aanveegt met hen.

Een van de agenten botste gisteren op een agressieveling die met een stok verschillende auto’s aan het bewerken was. Twee collega’s kwamen vervolgens versterking bieden.

Vanaf dat moment richtte de frustratie van de kerel zich op hen. De vrouw in het gezelschap werd zonder enige moeite tegen de grond geduwd.

De wapenstok en de pepperspray werden bovengehaald en er klonken zelfs drie waarschuwingsschoten. Maar wat de arm der wet ook probeerde, ze kregen de “strijder” -zoals een getuige in de video hem noemt- niet in bedwang. Met een bezem bleef hij zelfs wagens beschadigen.

Naar het ziekenhuis
Uiteindelijk kon de losgeslagen vechtersbaas toch aangehouden worden. Een van de agenten moest naar het ziekenhuis om de enkel te laten behandelen, de twee anderen liepen verwondingen op in het gezicht. Wat de dader bezielde, is niet duidelijk.

Heel wat Nederlanders stellen zich intussen de vraag of de politieopleiding wel adequaat genoeg is. “Te gênant voor woorden. Je laat je als agent zijnde niet afranselen door zo’n malloot. In Amerika weten ze hier wel raad mee”, klinkt het onder meer.

“Toch diep respect”
Van collega’s kregen de betrokken agenten echter wel steun. “Ze kwamen in een situatie terecht die enkel te omschrijven is als bizar”, aldus de politievakbond. “Diep respect voor de manier waarop zij proberen de verdachte te stoppen en het geweld te beëindigen met de middelen die zij hebben.”

“Dit zijn goede collega’s die in het begin van hun opleiding zitten”, oordeelt ook politievakbondsvoorzitter Koen Simmers. “Per toeval botsten ze op die verdachte. Ze verdienen goede feedback en onze steun.”
56 reacties

Alle reacties worden voor publicatie gelezen -en goed- of afgekeurd- door het moderatie-team van HLN. Elke reactie moet voldoen aan deze gedragsregels.
Je naam en voornaam verschijnen bij je reactie.


 • wouter bauwens

  Allemaal helden hier. Een razende zot hou je niet tegen. Vergeet niet dat de Nederlandse politie, juist zoals in België niet zomaar op een crimineel mag meppen. De crimineel mag dit wel op de politie. In z’n been schieten? Op een bewegend object z’n been schieten van 7m afstand is niet simpel. De kans dat je mist en een onschuldige raakt is groot.

 • RENE LENAERTS

  Eendracht maakt macht; als ze tegelijk langs drie kanten aanvallen met de matrak is zo gepiept. Maar daarvoor is misschien een opleiding genre aloude Belgische rijkswacht nodig.

 • Wim Van Den Bergh

  20 Jaar geleden was dit onmogelijk...Tijd om terug echte agenten op pad te sturen die meer rechten krijgen...Soms werkt praten niet

 • Willy van der Wijk

  waarom gebruikt men het netwapen niet uitgevonden door Japan ( is een visnet met geweer )

 • David Buy

  ik had gewoon schot lost in dat been dat was wel erg agressief dan is zelfverdediging ik vind nog dat agent kalm waren ik had niet lang volgehouden gewoon dat pistool gebruiken in been schoten hij komt niet meer recht de kogel kun je gewoon verwijderen hoor hij gaat er niet dood van iemand in zijn been te schieten