"Dit is mijn zoon, hij durft niet meer te daten door #MeToo": mama lanceert gênante meme, zoon Pieter zet haar lieflijk op haar plaats

Pieter Hanson, (voorlopig nog) vrijgezel.
Twitter Pieter Hanson, (voorlopig nog) vrijgezel.
Marla Reynolds uit Florida is tot véél bereid om haar zoon aan een lief te helpen. Dat blijkt uit haar intussen wereldberoemde tweet, die in geen tijd een meme werd. Gênant voor haar zoon, Pieter Hanson. Hij zette zijn moeder, lieflijk weliswaar, op haar plaats en toverde iets moois uit iets dat een heel andere kant had kunnen uitgaan, en dat meestal ook doet.

"Dit is mijn zoon. Hij studeerde als primus af in het bootcamp. Hij kreeg een United Service Organisations award. Hij was op school de eerste van zijn klas. Hij is een gentleman die vrouwen respecteert. Maar hij durft niet meer alleen (sic) te daten door het huidige klimaat van valse beschuldigingen van seksueel misbruik door radicale feministen met bijbedoelingen. Ik stem #HimToo." Met die tekst presenteerde Reynolds haar zoon Pieter Hanson aan het Twitterpubliek, als bijschrift bij een foto waarop zoonlief gehuld is in witte Navy-outfit en nogal theatraal voor de camera poseert.

Meteen werd de hashtag #HimToo hét alibi om de ene meme na de andere af te vuren. #HimToo is oorspronkelijk in het leven geroepen voor mannen die slachtoffer werden van seksueel misbruik, maar na de  hele heisa rond Brett Kavanaugh werd het een soort van anti-#MeToo voor conservatieve voorstanders van de kersverse opperrechter die beschuldigd werd van aanranding. 

Reynolds schrapte haar eigen tweet en zelfs haar hele Twitteraccount, maar het kwaad was al geschied. De parodieën bleven komen en begonnen telkens met: 'Dit is mijn zoon'. Verder werden Reynolds woorden aangepast aan de desbetreffende opgevoerde fake zoon. Zo kwamen, onder anderen, aan bod: horrorpersonages Norman Bates (Psycho) en Jack Torrance (The Shining), Marty McFly uit Back to the Future, het jongetje uit The Sixth Sense, zanger Rick Astley en zelfs Jezus, maar ook... een pinguïn en een boel andere dieren. Bij Marty McFly luidde het excuus dat hij niet wil daten dat "zijn moeder hem probeerde te versieren op het schoolbal". Voor Rick Astley werd geput uit de tekst van zijn gigantische hit 'Never gonna give you up'. En Norman Bates zweert dates af door de "radicale feministen die zich kanten tegen messteken-onder-de-douche". Velen suggereerden dat er misschien wel een andere reden aan de basis ligt van Pieters vergane interesse voor dames.

Het noopte de ongewild tot het gezicht van #HimToo gebombardeerde - de enige échte zoon, Pieter Hanson - tot het aanmaken van een eigen Twitteraccount om een en ander recht te zetten. Poserend in dezelfde houding als op de foto die zijn moeder had gepost, maar dan in burgerkledij, richtte hij zich tot de internetters. "Dat was mijn mama. Soms doen mensen die we graag zien dingen die ons pijn doen, zonder dat ze het zelf beseffen. Laten we het omdraaien: ik respecteer en #geloof vrouwen." Hij wees verder de conservatieve #HimToo af en loofde Twitter: "Je meme-spielerei staat op punt". Aan de Washington Post zei hij dat hij "stomverbaasd" was over de tweet van zijn moeder: "Zo ben ik helemaal niet. Ik ben dol op mijn mama, maar man, ik probeer nog altijd om dit allemaal te vatten."

Eerder had zijn broer Jon ook al ingegrepen op Twitter. Hij had het over de "belachelijke tweet" van hun moeder. "Gemengde gevoelens: hard lachen maar ook medelijden met hem", schreef hij. Om aan te vullen: "Mijn moeder is gek. Ze zoekt de aandacht op en dat is haar precies gelukt."

Pieter Hanson gebruikte het hele virale verhaal dan maar om iets anders aan te kaarten. En daarvoor voerde hij een derde Hanson op, zijn jongere broer Cooper. "Mijn kleine broertje heeft als kind het non-hodgkinlymfoom overleefd. Hij is mijn held", tweette Pieter Hanson, met een oproep om te doneren aan Make A Wish of aan The Leukemia & Lymphoma Society. "Ik probeer hen al jaren te steunen", vertelt hij aan de BBC. "Maar mijn bereik was heel beperkt. Dit is een geweldige kans om een zaak te steunen waarin ik echt geloof."
16 reacties

Alle reacties worden voor publicatie gelezen -en goed- of afgekeurd- door het moderatie-team van HLN. Elke reactie moet voldoen aan deze gedragsregels.
Je naam en voornaam verschijnen bij je reactie.


 • VERA CLINCKERS

  Eerst zich ''bloot geven'' om hogerop te komen. En na de val gaan reclameren om er geld uit te krijgen. Sorry voor degene waar het wel degelijk bij gebeurt is maar dit is ''slechts'' 10%!

 • Andy Verachtert

  Metoo is een ramp aan het worden. De mogelijkheid om eender wie zonder bewijzen te beschuldigen van eender wat, is een schande voor een democratische staat en hoort thuis in een derde-wereld dictatuur. Dit moet strafbaar gemaakt worden als laster en eerroof. Jammer voor de slachtoffers van echte verkrachting.

 • Eduard Dierckx

  belachelijk gespleten tong gebaar...

 • Dimitri Mostrey

  Het #metoo fenomeen is al in hun gezicht ontploft. Vrouwen geraken moeilijker aan werk dan ooit sinds de jaren '80. Waarom? Mannelijke collega's weigeren nog één moment alleen in een ruimte te zijn met een vrouw. Dat maakt het goed functioneren van kleine bedrijven quasi onmogelijk. Dus verkiezen ze mannen als nieuwe aanwinst. Ook al had een vrouw betere kwaliteiten.

 • Dries Peeters

  @An Kobe hoop dat je begrijpt dat een valse beschuldiging zonder bewijs van 10-20 jaar geleden in de huide tijd blijkbaar al voldoende is om iemand schuldig te vinden. Dit is niet goed.