"Alsof er een geest rondvliegt": modeshow in Saoedi-Arabië laat modellen achterwege, jurken worden met een drone getoond

Rv
Een vreemd zicht is het zeker: tijdens een modeshow in Saoedi-Arabië stalen niet de modellen de show, maar wel de drones. De jurken die in de lucht rondfladderden, zorgden voor een spookachtig effect.

Het evenement vindt al enkele jaren op rij plaats in het Hilton-hotel in Jeddah. "Maar deze keer wilden we iets anders", aldus een woordvoerder. "De drones waren bedoeld als gimmick, kwestie van te scoren bij onze klanten."

Ali Nabil Akbar, een van de organisatoren op modevlak, voegt er nog aan toe dat het een primeur was voor de regio. "De voorbereidingen hebben twee weken geduurd. We besloten om drones te gebruiken omdat die aanpak het best bij de ramadan paste. We hebben lang nagedacht over hoe we het evenement moesten opsmukken. Alles draaide rond innovatie."

In een land waar vrouwenrechten met de voeten getreden worden, schiet zo'n actie echter al snel in het verkeerde keelgat. "Dit ziet er echt creepy uit. Het zegt veel over moslims en hoe ze vrouwen enkel als seksueel object zien", klonk het onder meer op sociale media. Of nog: "De meesten vinden dit hilarisch, maar voor mij lijkt het alsof vrouwen compleet uitgewist moeten worden." En: "Het lijkt alsof er een geest rondvliegt."

In februari had het Italiaanse ontwerpersduo Dolce & Gabbana ook al eens uitgepakt met drones op de catwalk. Die werden toen enkel ingezet om de nieuwe handtassencollectie voor te stellen.

AP

Met de vrouwenrechten gaat het in Saoedi-Arabië wel de goede kant uit. Zo hoeven dames in het openbaar geen zwarte en lichaamsbedekkende gewaden meer te dragen. "Fatsoenlijke en respectvolle kleding volstaat, net als bij mannen dus", liet de kroonprins van het conservatieve koninkrijk optekenen. Sinds kort mogen vrouwen ook achter het stuur kruipen.

In april vond dan weer de allereerste modeweek van het land plaats. Enkel vrouwen mochten plaatsnemen in het publiek. Een blik op de boezem of de bovenkant van de knie was verboden, de kledij mocht ook niet te doorschijnend zijn.
3 reacties

Alle reacties worden voor publicatie gelezen -en goed- of afgekeurd- door het moderatie-team van HLN. Elke reactie moet voldoen aan deze gedragsregels.
Je naam en voornaam verschijnen bij je reactie.


  • Eida Lam

    Ik zal maar niet zeggen wat ik er echt van denk zeker?

  • Geert Vaelen

    Ze hadden ze ook aan een kapstok kunnen hangen en via een koord en paaltjes laten rondgaan, dan had je dat wapperen van de jurken al niet.

  • Fred Vandenplas

    Die mannen hebben echt schrik van vrouwen, dat kan niet anders.