'Al-Pinocchio' stapt op uit Egyptisch parlement

Een Egyptische salafistische afgevaardigde heeft ontslag uit het parlement moeten nemen en zag zich gedwongen om uit zijn partij te stappen. Hij had namelijk gelogen over een esthetische operatie aan de neus, zo blijkt uit Egyptische media. Zijn partij bevestigt het nieuws.

Anwar al-Balkimi, fractielid van de Egyptische radicaal-islamistische 'Hizb al-Nur' (Partij van het Licht), zei vorige week dinsdag dat hij het slachtoffer was van een roofoverval toen hij tussen Kairo en Alexandrië in de wagen zat. Hij zou door gewapende, gemaskerde mannen tegengehouden zijn, waarna ze hem op de neus sloegen en hem 100.000 Egyptische pond (zowat 12.500 euro) afhandig maakten.
 
Slecht verbouwd
Aanvankelijk deed zijn getuigenis geen wenkbrauwen fronsen. Zijn neus zag er daadwerkelijk slecht verbouwd uit en sinds de val van president Moebarak steeg het aantal roofovervallen in het land exponentieel.
 
Operatieve verkleining
De directeur van een gekende schoonheidskliniek in Kairo las echter over het ongeluk dat het parlementslid was overkomen. Hij bracht de ware toedracht van het verband op de neus van al-Balkimi aan het licht. De man had namelijk enkele uren voor de zogenaamde overval in de kliniek zijn neus operatief laten verkleinen.
 
Gelogen
Zijn partij schaarde zich eerst achter al-Balkimi, die de eretitel 'sjeik' draagt. Toen echter bleek dat de vrome broeder met de lange baard gelogen had, draaide de wind. Een woordvoerder van de partij meldde dat "iedere parlementariër van de Partij van het Licht, die zich oneervol gedraagt, met dezelfde gevolgen als bij al-Balkimi rekening moet houden."