Filip De Winter op archiefbeeld.
Volledig scherm
Filip De Winter op archiefbeeld. © Photo News

Zwarte Zondag: dertig jaar geleden kregen traditionele partijen zware klappen van Vlaams Blok

Op 24 november is het precies dertig jaar geleden dat Zwarte Zondag plaatsvond. De federale verkiezingen van toen betekenden de doorbraak van het Vlaams Blok. Bijna alle traditionele partijen kregen klappen en de voorganger van Vlaams Belang werd de grootste in Antwerpen.

 1. PORTRET. ‘De Leeuw van Vlaanderen’, dé thuishaven van extreemrechts en Vlaams-nationalisten: “Linkse punkers goten kokend water over onze barman”
  PREMIUM

  PORTRET. ‘De Leeuw van Vlaanderen’, dé thuishaven van extreem­rechts en Vlaams-nationalis­ten: “Linkse punkers goten kokend water over onze barman”

  De Leeuw van Vlaanderen, dé thuishaven van wie Vlaams-nationalist én extreemrechts is, heeft een nieuwe – zij het deeltijdse - cafébaas: Filip Dewinter. Het Vlaams Belang-kopstuk wil het Antwerpse café voor de ondergang behoeden en heeft daarom aandelen van de zaak gekocht. Maar wat maakt De Leeuw van Vlaanderen – ook wel ‘De Beest’ genoemd - al meer dan 60 jaar zó berucht en gevreesd? Een portret.
 2. Wat als corona in 1991 was opgedoken? “Meer kans op sterven en vijf jaar wachten op vaccin”
  PREMIUM

  Wat als corona in 1991 was opgedoken? “Meer kans op sterven en vijf jaar wachten op vaccin”

  Wat als corona ons niet nu op de kop was gevallen, maar dertig jaar eerder? Hoe zou het geweest zijn in 1991, met een medische wetenschap die nog reuzenstappen moest zetten en zo zonder internet en smartphone? “Eén ding is zeker,” zegt Marc Van Ranst, “een besmetting zou toen meer een doodsvonnis hebben betekend dan nu, de druk op de klinieken zou groter zijn geweest en op een vaccin hadden we wellicht vijf jaar moeten wachten.”