Zwarte Zondag: dertig jaar geleden kregen traditionele partijen zware klappen van Vlaams Blok
Op 24 november is het precies dertig jaar geleden dat Zwarte Zondag plaatsvond. De federale verkiezingen van toen betekenden de doorbraak van het Vlaams Blok. Bijna alle traditionele partijen kregen klappen en de voorganger van Vlaams Belang werd de grootste in Antwerpen.
In vergelijking met de verkiezingen van 13 december 1987 sprong het Vlaams Blok in de Kamer van twee naar twaalf zetels en in de Senaat van een naar vijf, met een score van respectievelijk 6,58 en 6,78 procent. De nieuwe partij R.O.S.S.E.M. van Jean-Pierre Van Rossem behaalde drie zetels in de Kamer en een in de Senaat.
De verkiezingen in 1991 vonden plaats nadat de regering-Martens VIII in oktober dat jaar viel over de communautaire discussies over exportvergunningen voor wapens en het kijk- en luistergeld. De regering onder leiding van premier Wilfried Martens was toen drie jaar aan de macht.
In de aanloop naar die vervroegde verkiezingen lieten Filip Dewinter en co zich opmerken met de campagne met twee bokshandschoenen op de affiches, met als slogan "Uit zelfverdediging". Ook de basisslogan "Eigen volk eerst" werd behouden. Met de campagne wilde de partij de traditionele partijen een symbolische dreun geven. Vijf thema's stonden centraal: de Vlaamse onafhankelijkheid, een terugstuurbeleid van niet-Europese vreemdelingen, een harde aanpak van de criminaliteit, de aanpak van de corruptie bij de "politieke maffia" en het gezin als hoeksteen van de maatschappij.
Schokgolf
Die boodschap sloeg aan. Dat bleek al deels uit opiniepeilingen voor de verkiezingen, maar het werd een veel groter succes voor het Vlaams Blok dan verwacht. Terwijl de partij eerder vooral aansloeg in Antwerpen, brak ze opeens door in heel Vlaanderen. Er ging een schokgolf door het land en de dag werd uitgeroepen tot Zwarte Zondag.
Hoewel de regeringspartijen CVP, SP, PS en PSC allemaal verloren, vormden ze toch een nieuwe regering, onder leiding van Jean-Luc Dehaene.
Drie jaar voor Zwarte Zondag, toen het Vlaams Blok al was doorgebroken in Antwerpen, had toenmalig Agalev-boegbeeld Jos Geysels de democratische partijen namelijk al opgeroepen om nooit met het Vlaams Blok in zee te gaan. Na de verkiezingen van 24 november 1991 werd het cordon sanitaire definitief verankerd. Het cordon is dus een rechtstreeks gevolg van die Zwarte Zondag.
Ook burgers verzetten zich tegen de doorbraak van de partij. In de twee opvolgende jaren kwamen bij betogingen telkens ongeveer 100.000 mensen op straat in Brussel om hun ongenoegen te uiten.
Meer Zwarte Zondagen
Toch volgden ook na 1991 enkele Zwarte Zondagen. Zo haalde de partij bij de gemeentraadsverkiezingen op 8 oktober 2000 een kwart van alle stemmen in Antwerpen. Op 13 juni 2004 haalde het Vlaams Blok een monsterscore van 24,2 procent en werd ze de grootse fractie in het Vlaams Parlement met 32 zetels. Enkele maanden later, op 14 november, hief het Vlaams Blok zichzelf op en vervelde de partij tot Vlaams Belang nadat ze was veroordeeld wegens racisme.
Gratis onbeperkt toegang tot Showbytes? Dat kan!
Log in of maak een account aan en mis niks meer van de sterren.Lees Meer
-
Gent
Met Francis Van den Eynde (VB) is één van de meest bevlogen sprekers uit de Gentse gemeenteraad overleden: “Ooit debat vol Kuifje-citaten gevoerd”
Francis Van den Eynde is donderdagavond overleden. Hij werd 74. Van den Eynde was hét kopstuk van het Vlaams Belang in Gent, in de gloriejaren van die partij, en zetelde ook in de Kamer. Op het einde van zijn carrière kwam het tot een breuk met Vlaams Belang, en werd hij uit de partij gezet. “Toch hoop ik dat Francis herinnerd zal worden omwille van het vele harde werk.” -
PREMIUM
Tom Van Grieken in debat met ons lezerspanel: "Het wordt beter dan Zwarte Zondag"
Zet zes geïnteresseerde Vlamingen een weekend samen rond de tafel met de zes absolute hoofdrolspelers van de verkiezingscampagne en wat krijg je dan? 15 uur boeiende gesprekken, honderden vragen, iets minder antwoorden en een mix van felle discussies, innemende babbels, verhelderende inzichten en harde analyses. Vandaag: Tom Van Grieken (Vlaams Belang), Kamerlijsttrekker in Antwerpen. -
Nieuwe Zwarte Zondag: zo scoorde Vlaams Belang in het verleden
De eerste voorlopige uitslagen voor de federale en Vlaamse verkiezingen tonen een forse winst voor Vlaams Belang. Als die trend zich verderzet, wordt het opnieuw een Zwarte Zondag, zoals VB-voorzitter Tom Van Grieken voorspeld had. En is de pandoering die de partij in 2014 kreeg, helemaal vergeten. -
-
PREMIUM
PORTRET. ‘De Leeuw van Vlaanderen’, dé thuishaven van extreemrechts en Vlaams-nationalisten: “Linkse punkers goten kokend water over onze barman”
De Leeuw van Vlaanderen, dé thuishaven van wie Vlaams-nationalist én extreemrechts is, heeft een nieuwe – zij het deeltijdse - cafébaas: Filip Dewinter. Het Vlaams Belang-kopstuk wil het Antwerpse café voor de ondergang behoeden en heeft daarom aandelen van de zaak gekocht. Maar wat maakt De Leeuw van Vlaanderen – ook wel ‘De Beest’ genoemd - al meer dan 60 jaar zó berucht en gevreesd? Een portret. -
Livios
Grotere regenwaterputten in opmars: “Ga meteen voor een put van 10.000 liter”
De klimaatverandering is een realiteit. Zowel periodes van droogte als intense neerslag komen steeds vaker voor. Maart en april waren kurkdroge maanden, waardoor heel wat regenwaterputten in Vlaanderen vandaag leeg zijn. Nu al. Moeten we investeren in grotere regenwaterputten? Bouwsite Livios gaat het na. -
PREMIUM
Wat als corona in 1991 was opgedoken? “Meer kans op sterven en vijf jaar wachten op vaccin”
Wat als corona ons niet nu op de kop was gevallen, maar dertig jaar eerder? Hoe zou het geweest zijn in 1991, met een medische wetenschap die nog reuzenstappen moest zetten en zo zonder internet en smartphone? “Eén ding is zeker,” zegt Marc Van Ranst, “een besmetting zou toen meer een doodsvonnis hebben betekend dan nu, de druk op de klinieken zou groter zijn geweest en op een vaccin hadden we wellicht vijf jaar moeten wachten.” -
PREMIUM
Daarom stemden zij voor het eerst op Vlaams Belang: 10 kiezers over hun keuze
Tien Vlamingen schuiven het gordijn van het stemhok opzij en vertellen u waarom ze zondag voor het eerst in hun leven voor Vlaams Belang hebben gestemd. Ze vinden zichzelf geen marginalen, geen racisten en zouden niet weten waarom zich te moeten schamen. "Onze politiek kon een wake-upcall gebruiken."