Zware overstromingen zoals in de voetgangerstunnel van het station van Buizingen: we kunnen ze wel degelijk voorkomen, legt professor hydraulica Jean Berlamont uit.
Volledig scherm
PREMIUM
Zware overstromingen zoals in de voetgangerstunnel van het station van Buizingen: we kunnen ze wel degelijk voorkomen, legt professor hydraulica Jean Berlamont uit. © Bart Kerckhoven

Zware overstromingen kunnen vermeden worden: “Sluit keldergaten en zorg voor trapje naar je woning”

Ondergelopen kelders, natte woonkamers, kolkende autostrades: op sommige plaatsen richtten onweers- en regenbuien het voorbije weekend ware ravages aan. Het slechte nieuws is dat zulke felle buien nog vaak zullen voorkomen. Het goede nieuws is dat we er iets aan kunnen doen. Jean Berlamont (75), professor emeritus hydraulica aan de KU Leuven, legt uit wat precies het probleem is en wat de oplossingen kunnen zijn.

57 reacties

 • Ives Ameel

  3 maanden geleden
  Morgen al lang vergeten je kent de politici hun eerste zorg is hun lieve vriendjes indekken en zeggen dat het de schuld van een ander is dat er geen behoorlijk waterbeheer is, ze zullen er wel voor zorgen dat we meer zullen moeten betalen voor kraantjes water.
 • Gino Denil

  3 maanden geleden
  Een kelder heeft niemand meer nodig. Iedereen heeft een ijskast. en niemand slaat nog kolen of aardappelen op. Paalwoningen zouden dus een goede oplossing zijn. Onder de woning kan je dan je vuilzakken of container kwijt. Ook plaats voor een reservoir voor regenwater. En een bootje voor als het weer eens onder staat.
 • Jan Vannuffelen

  3 maanden geleden
  En al die auto's in die ondergrondse garages?
 • Pim Pauwels

  3 maanden geleden
  Ja stroom tekort gingen ze ook 10 jaar geleden iets aan doen, tis alleen erger geworden. Ik verwacht niets meer zoals zij van mij ook niets meer moeten verwachten, en op mijne grond doe ik wat ik wil, heb er genoeg voor betaald
 • chris eeckhout

  3 maanden geleden
  De dichtgegooide grachten terug aanleggen en openleggen, alsook een degelijk en regelmatig onderhoud, alsook van het rioleringsstelsel, zou al veel miserie kunnen vermijden. Anderzijds werd en reeds in de jaren 1980 beloofd om spaarbekkens en overstromingsgebieden te voorzien en aan te leggen, doch deze moesten wijken voor de bouwpromotoren, met de zegen van vele gemeentebesturen !!