Vlaams minister van Justitie (N-VA).
Volledig scherm
Vlaams minister van Justitie (N-VA). © Photo News

Zuhal Demir (N-VA) wil justitie volledig in Vlaamse handen krijgen: “Er is een fundamen­teel democra­tisch probleem”

Vlaams minister van Justitie Zuhal Demir (N-VA) pleit ervoor om justitie volledig te splitsen. Op basis van een studie van grondwetspecialisten Stefan Sottiaux en Arvid Rochtus (KU Leuven) concludeert ze dat een defederalisering “haalbaar is en niet langer een sprookje”. Volgens Demir kan een regionalisering “een fundamen­teel democra­tisch probleem” oplossen.

91 reacties

  • Rudy Steyleman

    1 maand geleden
    Nog een bevoegdheid om te mismeesteren. Zou 1 regering voor België niet beter zijn?
  • Peter Nols

    2 maanden geleden
    Waarom niet, maak het nog maar een beetje gecompliceerder en onbetaalbaarder.
  • Marlen Rabaey

    2 maanden geleden
    Stop met alles op te splitsen. Hoe meer alles versnipperd is , hoe moeilijker het is om tot een oplossing te komen , soms moet men dan naar de federale . En het zou al een enorme besparing zijn . Juist hetzelfde met de nieuwe regio’s in Vlaanderen, neem nu de kust in 3 aparte regio’s , ik zie daar totaal het nu niet van in , en daarop nog eens provincies, er moeten terug postjes gecreëerd worden .
  • Carl Op de Beeck

    2 maanden geleden
    Herfederaliseren!
  • Geert Tamsyn

    2 maanden geleden
    Dat justitie een ramp is, weten we allemaal, dat dit een fundamenteel democratisch probleem is, is juist. Maar ik betwijfel of defederalisering de oplossing is: wat we zelf doen, doen we niet noodzakelijk beter, en het kost in alle geval een pak meer. Dat zien we telkens er weer een envelop met hoofding “Vlaamse Belastingdienst “ in de bus valt.
  1. “Plooien voor krapuul” of “weloverwogen beslissing”? Gemengde reacties op afgelaste ‘Queer Iftar’ in Antwerpen
    PREMIUM

    “Plooien voor krapuul” of “weloverwo­gen beslissing”? Gemengde reacties op afgelaste ‘Queer Iftar’ in Antwerpen

    Een iftar specifiek voor moslims uit de LGBTQ+-gemeenschap. Antwerpen is er blijkbaar nog niet klaar voor. De organisatie trok de stekker uit het evenement na bedreigingen en andere signalen. En dat net op de dag dat het stadsbestuur campagne voert tegen racisme en discriminatie. In Borgerhout en bij uitbreiding de rest van de stad wordt teleurgesteld gereageerd. “Maar de LGBTQ+-gemeenschap is weerbaar, we gaan hier sterker uitkomen.”
    Borgerhout
  2. Javier* getuigt over superdrugskartel dat cocaïne brengt tot Antwerpse haven: "De Albanezen hebben de leiding over de koopwaar”
    PREMIUM
    17

    Javier* getuigt over superdrugs­kar­tel dat cocaïne brengt tot Antwerpse haven: "De Albanezen hebben de leiding over de koopwaar”

    Javier (een schuilnaam) was 14 toen hij “een pistool kreeg en de straat op moest”, om zo te kunnen toetreden tot de bende van de Ecuadoraanse ‘Carlos El Diablo’. Die topcrimineel importeert met behulp van de Albanese maffia cocaïne naar ons land. Javier gunt ons nu een blik achter de schermen van de internationale superkartels die ook in ons land hoogtij vieren, rouwkransen sturen naar rechters en 4.000 dollar betalen voor een dode agent.
  3. Red Bull domineert, Alonso scoort stevig: de eerste speeldag van de Gouden Formule 1 onder de loep genomen
    Gouden Formule 1
    6

    Red Bull domineert, Alonso scoort stevig: de eerste speeldag van de Gouden Formule 1 onder de loep genomen

    Max Verstappen strandde in de GP van Saudi-Arabië na een knappe inhaalrace op de tweede plaats. Enkel ploegmaat Sergio Pérez bleef uit zijn greep. Had jij dit voorspeld? Ga dan nu aan de slag voor de volgende GP in Australië en de rest van het seizoen: met de Gouden Formule 1 kan jij immers het beste raceteam samenstellen en zo kans maken op de hoofdprijs van maar liefst 4.000 euro.