Zoveel tijd win je echt door te hard te rijden
In de bebouwde kom is het 50 km/u, op de autostrade maximum 120. Iedereen kent de regels, maar veel chauffeurs nemen het niet al te nauw met die maxima. De teller geeft algauw een paar kilometer meer aan, om sneller op je bestemming te zijn. En dat blijkt eigenlijk het risico niet waard.
We staan iedere dag massaal in de file. Het is dan ook vrij logisch dat we - eens het dan wél rijdt - de verloren tijd proberen in te halen door de snelheidsregels een klein beetje naar boven af te ronden. De boetes voor hardrijden zijn echter niet min: van 50 euro (het minimumbedrag) tot maximum 2.750 euro (als je voor de rechtbank moet verschijnen). Je kan je dus afvragen of het het risico wel waard is, en al helemaal omdat je er eigenlijk amper tijd mee wint.
We geven even een paar voorbeeldjes uit de praktijk:
1. Stel: je rijdt binnen de bebouwde kom 70 km/u in plaats van 50. Dat zal je nooit lang kunnen volhouden, maar stel nu dat het je in totaal vijf kilometer lang lukt. Dan ben je maximum 1 minuut en 42 seconden sneller op je bestemming dan als je je netjes aan de regels hield. Maar de boete is dan wel 100 euro bij een minnelijke schikking (na toepassing van de marge): een hoge prijs voor nog geen twee minuten winst. Reed je 80 km per uur, dan is dat al 200 euro.
2. Stel: je bent even onderweg op de autostrade. Je rijdt 150 in plaats van 120 km/u. Je doet dan 25 kilometer lang, en wint daarmee amper 2,5 minuten. De boete is daarentegen minstens 115 euro bij een minnelijke schikking, en als je ook maar iets sneller rijdt, heb je een dagvaarding aan je broek.
Bron foto: dirkdebaan.nl
Conclusie: je moet al lange tijd veel te snel rijden voor je er echt een merkbare tijdswinst bereikt. Tel daarbij nog eens het hogere verbruik, de extra stress en het feit dat je het verkeer een stuk minder veilig navigeert, en sneller rijden dan de maxima heeft eigenlijk weinig voordelen.
Gratis onbeperkt toegang tot Showbytes? Dat kan!
Log in of maak een account aan en mis niks meer van de sterren.Lees Meer
-
PREMIUM
INTERVIEW. Marc Michils (69) neemt na tien jaar afscheid als directeur van Kom op tegen Kanker: “Ik glim van trots. Meer dan je denkt, hoor”
-
TV
STREAMINGTIP. ‘More Than This’: liefde in alle kleuren
Zin om de week in te zetten met een portie onvervalst tienerdrama? Dan bent u bij VRT MAX aan het juiste adres. Zij brengen met ‘More Than This’ een uitstekende Australische reeks in stelling, waarbij het gevoelsleven van vijf adolescenten centraal staat. -
TikTokker die overleden kat laat vriesdrogen, gaat viraal: “Zo zijn we voor altijd samen”
De 35-jarige TikTokker Soren High, die wil aangesproken worden met die, hen en hun, is viraal gegaan op sociale media na het overlijden van hun kat Loki. Soms laten mensen hun kat opzetten door een taxidermist, maar Soren koos een andere manier. Die heeft Loki laten vriesdrogen. Het hele proces heeft die zorgvuldig op beeld vastgelegd. Veel volgers steunen Soren, maar anderen uiten kritiek op hun beslissing. “Dit is bizar”, klinkt het. -
-
KIJK. Zus Olivier Vandecasteele bedankt België voor de steun in emotioneel eerste interview: “Het is dankzij jullie dat wij Olivier terug hebben”
-
PREMIUM
Cryptobeveiligingstips voor dummies: “Schrijf je wachtwoorden op een papiertje”
Velen worden gelokt door de roep van cryptomunten zoals Bitcoin en Ether, want het virtuele geld houdt de belofte in van snelle rijkdom, met weinig of geen moeite. Al zijn daar ook gevaren aan verbonden, niet in het minst omdat malafide figuren het op die pot virtueel geld gemunt hebben. Onze technologiejournalist Kenneth Dée geeft 3 tips om cryptomunten te beveiligen. -
Livios
De zon weren met screens of rolluiken? Zo maak je de juiste keuze
Tijdens warme zomerdagen loopt de temperatuur in huis snel op. Dat kan je voorkomen met zonwering. Zoals rolluiken en screens. Ze hebben deels dezelfde functies. Toch zijn er ook belangrijke verschillen. Bouwsite Livios biedt een leidraad om uit te maken welke oplossing voor jouw (ver)bouwproject het meest is aangewezen. -
PREMIUM20
ONZE OPINIE. “De organen boven onze scholen excelleren in het nodeloos complexer maken van de simpelste dingen”