Zoveel gaan we betalen voor de coronavaccins: staatssecretaris zet confidentiële prijzen per ongeluk online
Voor het eerst wordt duidelijk hoe diep we in de portefeuille zullen moeten tasten om de coronavaccins naar ons land te halen. Staatssecretaris voor Begroting De Bleeker heeft de volledige ‘boodschappenlijst’ vrijgegeven op sociale media. Een flater, want de EU heeft verboden dat de prijzen van de vaccins publiek gemaakt worden. De Bleeker benadrukt dat haar (tijdelijke) tweet met details over de prijzen van de coronavaccins “niets in gevaar brengt”. “De vaccins komen eraan”, verklaarde De Bleeker donderdagavond in de Kamer.
Hoeveel kosten de coronavaccins? Tot voor kort was daar weinig of niks over bekend. De EU doet al maanden geheimzinnig over de prijzen en in het Europees parlement bevestigde men al verschillende keren dat men gebonden is aan contractuele geheimhouding. “De Europese Commissie is juridisch niet in staat om informatie uit de contracten vrij te geven.” Staatssecretaris voor Begroting Eva De Bleeker (Open Vld) heeft die Europese geheimhouding echter per ongeluk doorbroken.
Tweet verwijderd
Op Twitter heeft ze voor het eerst alle informatie vrijgegeven over de kostprijs van ieder vaccin en over hoeveel België voor elk type in totaal zal betalen. Ze deed dat na kritiek van oppositiepartij N-VA die zei dat er in de begroting geen spoor was van een budget voor de coronavaccins.
“Er worden dit jaar 33,5 miljoen vaccins aangekocht”, schreef De Bleeker op haar sociale media. “En in totaal gaan we daar 279 miljoen euro voor betalen.” In 2021 zegt ze dat er nog eens vijfhonderd miljoen vrijgehouden wordt voor de aankoop van extra vaccins, als dat nodig zou blijken. De Bleeker plaatste ook een tabel met alle individuele prijzen van de vaccins online, maar die haalde ze een half uur later weer weg. “Een fout van het communicatieteam”, klinkt het op haar kabinet. De geest was echter al uit de fles.
Na een vraag van N-VA-fractieleider Peter De Roover bevestigde Minister van Volksgezondheid Frank Vandenbroucke dat hij de info niet zou hebben vrijgegeven. Ook bij de Europese Commissie bevestigt men dat: “We zullen geen commentaar geven op wat er in België is gebeurd, maar de prijzen van de vaccins zijn vertrouwelijk.”
“Beetje te transparant”
De Bleeker werd door N-VA naar de Kamer gesommeerd om meer tekst en uitleg te geven over het voorval. Fractieleider De Roover wilde weten of de staatssecretaris een geheimhoudingsclausule heeft geschonden, of er eventueel gevolgen voor ons land aan vasthangen en of er gevolgen zijn voor haar functioneren als staatssecretaris.
De staatssecretaris herhaalde net zoals haar kabinet eerder op de avond dat ze een discussie over de middelen voor de vaccins wilde beslechten. “Eén van de pijlers van mijn beleid is transparantie en ik ben een beetje te transparant geweest wellicht”, zei ze. “Ik benadruk dat mijn houding niets in gevaar brengt. De vaccins staan klaar, ze komen eraan, het geld is ervoor voorzien”, ging De Bleeker voort. Op vragen over de details van de tabel en dus de verschillen tussen de vaccins, wilde de staatssecretaris niet ingaan. “Ik ben geen arts”, besloot ze.
De Roover was niet tevreden met het antwoord. “Ik vrees dat u de ernst van de situatie niet inziet”, luidde het. Hij verweet de staatssecretaris “een lichtzinnigheid die niet gepast is tegen de achtergrond van wat gebeurd is. Ik denk dat het erger is dan wat u doet uitschijnen.”
Sancties?
Vraag is of ons land nu sancties riskeert. Want de contracten tussen de farmabedrijven en de Europese Unie zijn waterdicht en bevatten tal van clausules die het mogelijk maken dat één van de partijen actie onderneemt als hij vindt dat de voorwaarden geschonden werden. De openbaarmaking van prijzen is sowieso al een gevoelig punt binnen de farmawereld. De Europese Commissie wil voorlopig echter niet ingaan op de vraag wat de gevolgen kunnen zijn van het ongelukkig vrijgeven van de confidentiële info.
Nu de prijzen bekend zijn, valt alleszins op dat er enorme verschillen zijn. Zo betaalt onze overheid nog geen 2 euro per dosis voor het vaccin van AstraZeneca en moet het 12 euro neertellen per dosis van het Pfizer-vaccin. Ook het vaccin van Moderna is met 18 dollar per dosis (14,7 euro) opvallend duurder dan de rest. Voor de vaccins van Curevac, Sanofi/GSK en Johnson & Johnson variëren de prijzen tussen 7 euro en 10 euro.
Aangezien de meeste vaccins in twee dosissen gezet moeten worden, betekent het dat we voor een Belg die ingeënt wordt met het Moderna- of Pfizer-vaccin respectievelijk 30 euro en 24 euro betalen. Die prijzen heeft onze regering overigens niet zelf afgesproken. Ze zijn het gevolg van Europese onderhandelingen en zijn voor iedere lidstaat dezelfde. De kosten zullen overigens ook niet doorgerekend worden aan mensen die zich laten vaccineren. Onze overheid heeft al beslist dat ieder vaccin gratis zal zijn.
Geen winst?
Een aantal farmabedrijven - waaronder Johnson & Johnson en AstraZeneca - hebben in het verleden aangegeven dat ze hun vaccins niet zouden verkopen met winst. Ze stellen dat ze enkel de kostprijs voor de ontwikkeling en de productie zullen doorrekenen. Het valt alleszins op dat uitgerekend die twee vaccins de goedkoopste zijn. In de kleine lettertjes van het contract met de EU zou AstraZeneca echter wel hebben laten opnemen dat het z’n vaccin tóch met winst mag verkopen van zodra de pandemie voorbij is. Op die manier zou het farmabedrijf de komende jaren de prijs alsnog kunnen opdrijven.
Pfizer en Moderna hebben al meermaals aangegeven dat ze wel winst willen maken op hun product. De CEO van Pfizer noemde het idee om tegen kostprijs te werken in het voorjaar nog ‘radicaal’. “Je moet al een fanaticus zijn om zoiets te zeggen. Want wie komt met de oplossing? De private sector.” Dat wordt echter tegengesproken door ngo’s die wijzen naar de miljarden belastinggeld die zowel in de EU als in de VS zijn uitgetrokken om het onderzoek naar vaccins te ondersteunen. Zo kreeg Pfizer ruim 400 miljoen euro publieke steun van de Duitse overheid. Moderna kreeg dan weer meer dan twee miljard euro aan overheidssteun. Toch vragen net die twee firma’s dus de hoogste prijzen.
Lees ook:
Gratis onbeperkt toegang tot Showbytes? Dat kan!
Log in of maak een account aan en mis niks meer van de sterren.Lees Meer
-
FILM
STREAMINGTIP. ‘Love to Love You, Donna Summer’: intiem portret van discokoningin
-
PREMIUM
“Op een dag is onze juf stilletjes doodgegaan”: palliatieve Inge Nees (54) neemt met boek afscheid van haar kleuterklas
‘En op een dag is onze juf stilletjes doodgegaan. We snapten het niet, dat kan toch niet! Dat is toch zo snel gegaan. Alleen oude mensen gaan toch dood, dit is gewoon niet fijn.’ Een fragment uit ‘Juf, waar ben je?’, een voorleesboek waarmee juf Inge Nees (54) dit najaar afscheid neemt van het leven én haar kleuters. Met het verhaal wil ze haar vertrek bespreekbaar maken in de klas.Mechelen -
PREMIUM17
ONZE OPINIE. “Als farmasector ouders van kleine Mauro niet helpt, is ze onze financiële steun dan nog waard?”
De ouders van een jongetje in het Gentse smeken de overheid om een peperduur geneesmiddel terug te betalen. “Dat die het been stijf houdt, mag hardvochtig lijken, maar dat is het niet”, schrijft onderzoeksjournalist Jeroen Bossaert. “Dit dossier bewijst zelfs de deugdelijkheid van het systeem. Maar net als bij baby Pia wordt de druk door het farmabedrijf bij de maatschappij gelegd. Misschien moeten we dat eens omdraaien?” -
-
Mijnenergie
Sociaal tarief verdwijnt: hoe weet je of jij vanaf juli opnieuw de volle pot betaalt voor energie?
-
PREMIUM
Klokkenluider en ex-CEO van bpost Jean Muls treedt uit de schaduw: “Geheime audiotapes? Ik deed dat omdat ik niet in de gevangenis wilde belanden”
Precies 266 dagen was hij CEO van bpost België. Maar in die korte tijd leek Jean Muls middenin een Netflix-serie te zijn beland. Hij stootte ‘stoemelings’ op fraude, raakte verweven in intriges, nam in het grootste geheim gesprekken op en werd na nog geen negen maanden aan de deur gezet. Voor het eerst krijgen we via een insider een blik onder de motorkap van het postbedrijf tijdens zijn meest tumultueuze periode. “Ik was gechoqueerd. Dit had ik nog nooit meegemaakt.” -
PREMIUM39
Waarom het geen toeval is dat de uitlevering van Olivier Vandecasteele in Oman gebeurde
Olivier Vandecasteele is vrij. De Belgische ngo-medewerker werd na een akkoord tussen België en Iran geruild voor de Iraanse diplomaat-terrorist Assadollah Assadi. Die overeenkomst kwam er dankzij bemiddeling van Oman. En dat is geen toeval. -
Als de brandweer de brand maar niet vindt... dan zet men de ‘grote middelen’ in
Ruddervoorde
129 reacties
Resterende karakters 500
Log in en reageerAndté Herbots
Isabel da Silva
Renée Schietekat
arlette Strumane
William Smesman