Zoveel gaan we betalen voor de coronavaccins: staatssecretaris zet confidentiële prijzen per ongeluk online
Voor het eerst wordt duidelijk hoe diep we in de portefeuille zullen moeten tasten om de coronavaccins naar ons land te halen. Staatssecretaris voor Begroting De Bleeker heeft de volledige ‘boodschappenlijst’ vrijgegeven op sociale media. Een flater, want de EU heeft verboden dat de prijzen van de vaccins publiek gemaakt worden. De Bleeker benadrukt dat haar (tijdelijke) tweet met details over de prijzen van de coronavaccins “niets in gevaar brengt”. “De vaccins komen eraan”, verklaarde De Bleeker donderdagavond in de Kamer.
Hoeveel kosten de coronavaccins? Tot voor kort was daar weinig of niks over bekend. De EU doet al maanden geheimzinnig over de prijzen en in het Europees parlement bevestigde men al verschillende keren dat men gebonden is aan contractuele geheimhouding. “De Europese Commissie is juridisch niet in staat om informatie uit de contracten vrij te geven.” Staatssecretaris voor Begroting Eva De Bleeker (Open Vld) heeft die Europese geheimhouding echter per ongeluk doorbroken.
Tweet verwijderd
Op Twitter heeft ze voor het eerst alle informatie vrijgegeven over de kostprijs van ieder vaccin en over hoeveel België voor elk type in totaal zal betalen. Ze deed dat na kritiek van oppositiepartij N-VA die zei dat er in de begroting geen spoor was van een budget voor de coronavaccins.
“Er worden dit jaar 33,5 miljoen vaccins aangekocht”, schreef De Bleeker op haar sociale media. “En in totaal gaan we daar 279 miljoen euro voor betalen.” In 2021 zegt ze dat er nog eens vijfhonderd miljoen vrijgehouden wordt voor de aankoop van extra vaccins, als dat nodig zou blijken. De Bleeker plaatste ook een tabel met alle individuele prijzen van de vaccins online, maar die haalde ze een half uur later weer weg. “Een fout van het communicatieteam”, klinkt het op haar kabinet. De geest was echter al uit de fles.
Na een vraag van N-VA-fractieleider Peter De Roover bevestigde Minister van Volksgezondheid Frank Vandenbroucke dat hij de info niet zou hebben vrijgegeven. Ook bij de Europese Commissie bevestigt men dat: “We zullen geen commentaar geven op wat er in België is gebeurd, maar de prijzen van de vaccins zijn vertrouwelijk.”
“Beetje te transparant”
De Bleeker werd door N-VA naar de Kamer gesommeerd om meer tekst en uitleg te geven over het voorval. Fractieleider De Roover wilde weten of de staatssecretaris een geheimhoudingsclausule heeft geschonden, of er eventueel gevolgen voor ons land aan vasthangen en of er gevolgen zijn voor haar functioneren als staatssecretaris.
De staatssecretaris herhaalde net zoals haar kabinet eerder op de avond dat ze een discussie over de middelen voor de vaccins wilde beslechten. “Eén van de pijlers van mijn beleid is transparantie en ik ben een beetje te transparant geweest wellicht”, zei ze. “Ik benadruk dat mijn houding niets in gevaar brengt. De vaccins staan klaar, ze komen eraan, het geld is ervoor voorzien”, ging De Bleeker voort. Op vragen over de details van de tabel en dus de verschillen tussen de vaccins, wilde de staatssecretaris niet ingaan. “Ik ben geen arts”, besloot ze.
De Roover was niet tevreden met het antwoord. “Ik vrees dat u de ernst van de situatie niet inziet”, luidde het. Hij verweet de staatssecretaris “een lichtzinnigheid die niet gepast is tegen de achtergrond van wat gebeurd is. Ik denk dat het erger is dan wat u doet uitschijnen.”
Sancties?
Vraag is of ons land nu sancties riskeert. Want de contracten tussen de farmabedrijven en de Europese Unie zijn waterdicht en bevatten tal van clausules die het mogelijk maken dat één van de partijen actie onderneemt als hij vindt dat de voorwaarden geschonden werden. De openbaarmaking van prijzen is sowieso al een gevoelig punt binnen de farmawereld. De Europese Commissie wil voorlopig echter niet ingaan op de vraag wat de gevolgen kunnen zijn van het ongelukkig vrijgeven van de confidentiële info.
Nu de prijzen bekend zijn, valt alleszins op dat er enorme verschillen zijn. Zo betaalt onze overheid nog geen 2 euro per dosis voor het vaccin van AstraZeneca en moet het 12 euro neertellen per dosis van het Pfizer-vaccin. Ook het vaccin van Moderna is met 18 dollar per dosis (14,7 euro) opvallend duurder dan de rest. Voor de vaccins van Curevac, Sanofi/GSK en Johnson & Johnson variëren de prijzen tussen 7 euro en 10 euro.
Aangezien de meeste vaccins in twee dosissen gezet moeten worden, betekent het dat we voor een Belg die ingeënt wordt met het Moderna- of Pfizer-vaccin respectievelijk 30 euro en 24 euro betalen. Die prijzen heeft onze regering overigens niet zelf afgesproken. Ze zijn het gevolg van Europese onderhandelingen en zijn voor iedere lidstaat dezelfde. De kosten zullen overigens ook niet doorgerekend worden aan mensen die zich laten vaccineren. Onze overheid heeft al beslist dat ieder vaccin gratis zal zijn.
Geen winst?
Een aantal farmabedrijven - waaronder Johnson & Johnson en AstraZeneca - hebben in het verleden aangegeven dat ze hun vaccins niet zouden verkopen met winst. Ze stellen dat ze enkel de kostprijs voor de ontwikkeling en de productie zullen doorrekenen. Het valt alleszins op dat uitgerekend die twee vaccins de goedkoopste zijn. In de kleine lettertjes van het contract met de EU zou AstraZeneca echter wel hebben laten opnemen dat het z’n vaccin tóch met winst mag verkopen van zodra de pandemie voorbij is. Op die manier zou het farmabedrijf de komende jaren de prijs alsnog kunnen opdrijven.
Pfizer en Moderna hebben al meermaals aangegeven dat ze wel winst willen maken op hun product. De CEO van Pfizer noemde het idee om tegen kostprijs te werken in het voorjaar nog ‘radicaal’. “Je moet al een fanaticus zijn om zoiets te zeggen. Want wie komt met de oplossing? De private sector.” Dat wordt echter tegengesproken door ngo’s die wijzen naar de miljarden belastinggeld die zowel in de EU als in de VS zijn uitgetrokken om het onderzoek naar vaccins te ondersteunen. Zo kreeg Pfizer ruim 400 miljoen euro publieke steun van de Duitse overheid. Moderna kreeg dan weer meer dan twee miljard euro aan overheidssteun. Toch vragen net die twee firma’s dus de hoogste prijzen.
Lees ook:
Gratis onbeperkt toegang tot Showbytes? Dat kan!
Log in of maak een account aan en mis niks meer van de sterren.Lees Meer
-
HLN Shop
Adrenalinejunkie? Hier kan je tegen 60 km/u over het ijs vlammen
De komende weken zal er - naar jaarlijkse gewoonte - opnieuw veel geschaatst, geskied en gesnowboard worden. Maar de winterpret opsnuiven kan nog avontuurlijker! Wat dacht je van racen op het ijs? Ijskarten, goed voor een stevige adrenalineboost, is een ware wintertrend aan het worden. HLN Shop maakt er jou alvast warm voor. -
HLN Shop
Met deze onklopbare machine haal je de beste keukenhulp in huis
Heb je een groot hart voor koken, is de kans reëel dat je keuken al snel te klein wordt. Om je volledig te kunnen uitleven achter je potten en pannen, verwelkom je immers graag een gamma hulpmiddelen, zoals een blender, mixer, fruitpers… Wil je geen hele keukenwand opofferen aan deze machines, kan je gelukkig een heleboel functies verenigen in één toestel: de keukenrobot. HLN Shop bekijkt deze onmisbare sidekick voor (hobby)chefs van dichterbij. -
Koelende behandeling bij chemotherapie voortaan terugbetaald: “Mijn haar behouden geeft een stukje zelfvertrouwen terug”
Voortaan worden de behandeling van hoofdhuidkoeling en de behandeling van hand- en voetkoeling voor kankerpatiënten terugbetaald. Dat vermindert een aantal bijwerkingen van chemotherapie, zoals haarverlies. “De diagnose is al zwaar genoeg. Dat je je haar kan behouden, geeft een stuk zelfvertrouwen terug", getuigt een patiënte in VTM NIEUWS. -
-
PREMIUM11
Nu ook hospitalisatieverzekering voor konijn en papegaai: wat dekt de dierenverzekering? Waarmee moet je rekening houden? En wat kost ze?
Wanneer je hond of kat ziek wordt of gewond geraakt, kan dat je als baasje een arm en een poot kosten. De dierenverzekering zit dan ook in de lift. Met de komst van de nieuwe, grote Amerikaanse speler Figo kunnen nu ook voor het konijn en de exotische papegaai een polis worden afgesloten. Is het interessant je huisdier te verzekeren tegen een hoge dierenartsfactuur? En waar kun je voor zo’n verzekering terecht? -
71
Treinbegeleiders leggen werk neer nadat collega bedreigd wordt: tiental treinen afgeschaft, honderden reizigers gestrand
De NMBS heeft vanmiddag een tiental treinen afgeschaft na een geval van agressie tegen een treinbegeleidster op een trein tussen Welkenraedt en de Duitse grens. Als reactie daarop legden enkele collega’s het werk neer. Honderden reizigers strandden daardoor. -
Je lief verwennen met Valentijn? Met deze 15 rode handtassen scoor je gegarandeerd punten
Valentijn staat voor de deur. Het ideale moment om je geliefde (of jezelf) te verwennen met een handtas in de kleur van de liefde. Of je nu voor een mini, midi of maxi ontwerp kiest: met deze rode handtassen schiet Cupido gegarandeerd nóg eens raak. -
Elia waarschuwt federale regering opnieuw voor mogelijk stroomtekort tegen 2025
In een brief aan de federale regering zegt netbeheerder Elia dat het spaarzamer inzetten van onze resterende kernbrandstof noodzakelijk is om ook de komende winters aan onze binnenlandse stroombehoefte te voldoen. Zonder bijkomende maatregelen kan het tekort in ‘worst case’ oplopen tot 1,2 gigawatt tegen de winter van 2025 - omgerekend tot 10% van wat België verbruikt op de drukste momenten voor het stroomnet.
129 reacties
Resterende karakters 500
Log in en reageerAndté Herbots
Isabel da Silva
Renée Schietekat
arlette Strumane
William Smesman