Illustratiebeeld.
Volledig scherm
Illustratiebeeld. © ANP XTRA

“Zorgwekkende situatie voor federale overheid en sociale zekerheid” vanwege historische tekorten door coronacrisis

De coronacrisis heeft de Belgische overheidsfinanciën nog kwetsbaarder gemaakt. Waar voor de crisis al een tekort opgetekend werd, stevent België nu in 2020 af op een historisch tekort, dat momenteel geraamd wordt op 47,5 miljard euro of 11 procent van het bruto binnenlands product (bbp). De recessie doet de fiscale inkomsten afnemen en de tijdelijke werkloosheid en andere steunmaatregelen hebben al zowat 15 miljard euro gekost. De situatie is volgens het Planbureau “bijzonder zorgwekkend” voor de federale overheid en de sociale zekerheid.

 1. KIJK LIVE. Vlaams Parlement debatteert over nieuwe verstrengingen

  KIJK LIVE. Vlaams Parlement debatteert over nieuwe verstren­gin­gen

  Vlaams minister-president Jan Jambon sluit niet uit dat bepaalde verstrengde coronamaatregelen sneller worden ingevoerd dan vrijdag 18 uur. Als die consensus er over bepaalde maatregelen is, kunnen die wat Jambon betreft “zo rap mogelijk” ingevoerd worden en kunnen ze versneld worden “ten opzichte van wat werd aangekondigd”. Federaal minister van Binnenlandse Zaken Annelies Verlinden heeft intussen laten weten dat de maatregelen waarover consensus bestaat al om middernacht van kracht worden.
 2. LIVE. Bijna 6.000 coronapatiënten in het ziekenhuis - Verstrengde maatregelen voor heel het land van kracht
  Play

  LIVE. Bijna 6.000 coronapa­tiën­ten in het ziekenhuis - Verstreng­de maatrege­len voor heel het land van kracht

  De coronacijfers in ons land blijven stijgen. De Vlaamse regering heeft maandagavond op een extra ministerraad besloten bijkomende coronamaatregelen in te voeren. De maatregelen zouden vrijdag om 18 uur ingaan en voor onbepaalde tijd gelden. Maar een Ministerieel Besluit dat gisteravond gepubliceerd werd, maakt dat de maatregelen die voor het héle land gelden om middernacht al zijn ingegaan. Volg alle ontwikkelingen over Covid-19 in dit liveblog.
 3. Vandenbroucke zwaar aangedaan na bezoek aan Luiks ziekenhuis. “Mogelijk moeten maatregelen 8 weken duren”

  Vandenbrou­c­ke zwaar aangedaan na bezoek aan Luiks ziekenhuis. “Mogelijk moeten maatrege­len 8 weken duren”

  Minister van Volksgezondheid Frank Vandenbroucke (sp.a) heeft woensdag het ziekenhuis van Luik bezocht. Hij zag er bijzonder droevige taferelen en personeel dat zich uit de naad werkt voor alle coronapatiënten die er worden verzorgd. De minister was aangedaan na het bezoek. Hij roept iedereen op om extra voorzichtig te zijn. In Terzake gaf Vandenbroucke vanavond ook aan dat de maatregelen mogelijk acht weken zullen duren - dat is tot net voor kerst - en kondigde hij aan dat er fors wordt geïnvesteerd in geestelijke gezondheidszorg.