HLN
Volledig scherm
© HLN

#ZORGVOORLICHT: onze oproep werd al 200.000 keer bekeken, foto’s van licht worden massaal gedeeld

HLN en VTM NIEUWS lanceerden donderdag de actie #ZORGVOORLICHT om licht te brengen in deze donkere dagen: steek elke avond tussen 18 en 22 uur een lichtje aan achter je raam, in je tuin of op je terras. Die oproeppagina werd al meer dan 200.000 keer bezocht en op sociale media worden massaal foto’s van de lichtjes gedeeld. Een licht als teken van hoop en verbondenheid, voor de zorg en de anderen. #ZORGVOORLICHT, licht voor de zorg en voor elkaar.

 1. Binnenkort maandelijkse afrekening voor energie mogelijk: waarom kies je er best (niet) voor?
  Mijnenergie

  Binnenkort maandelijk­se afrekening voor energie mogelijk: waarom kies je er best (niet) voor?

  Het maandelijkse voorschot dat je momenteel voor gas en elektriciteit betaalt, ligt mogelijk een stuk lager dan je werkelijke verbruikskosten. Het vele telewerk en de sterk gestegen energieprijzen zijn hierbij de boosdoeners. Is dit het geval, krijg je straks een gepeperde afrekening gepresenteerd. Om zulke onaangename verrassingen evenwel te vermijden, moeten de grootste energieleveranciers hun klanten binnenkort de keuze bieden om maandelijks af te rekenen op basis van hun reële verbruik van die maand. Mijnenergie.be zoekt uit of dat voor iedereen een slimme keuze is.
 2. Joke Schauvliege vindt niet dat ze fouten maakte in PFOS-dossier: “Ik zou het vandaag opnieuw zo doen”
  Play

  Joke Schauvlie­ge vindt niet dat ze fouten maakte in PFOS-dos­sier: “Ik zou het vandaag opnieuw zo doen”

  Er waren in 2017 geen aanwijzingen dat de PFOS-vervuiling in de omgeving van de 3M-site in Zwijndrecht een gevaar was voor de volksgezondheid. Dat heeft voormalig minister van Omgeving Joke Schauvliege (CD&V) gezegd in de onderzoekscommissie PFAS-PFOS van het Vlaams Parlement. Voormalig minister van Openbare Werken Ben Weyts (N-VA) liet een gelijkaardige boodschap horen en counterde de critici die spreken van een “doofpotoperatie”.
 3. Conflict, geheimen en onverwerkte trauma’s: vijf disfunctionele families uit streamingland
  Streamz

  Conflict, geheimen en onverwerk­te trauma’s: vijf disfunctio­ne­le families uit streaming­land

  Tijdens de feestdagen oprecht genoten van alle familiebijeenkomsten? Dan hebt u het gelukkig meer getroffen dan de gezinnen die deze week aan bod komen in onze Kijkgids. Naar aanleiding van de terugkeer naar de heerlijk hypocriete wereld van televangelisten in ‘The Righteous Gemstones’ (Streamz) gingen wij immers op zoek naar de meest disfunctionele tv-families. Met de door demonen gekwelde Rayburns (‘Bloodline’, Netflix), de herenigde Bennetts (‘The Ranch’, Netflix), de rotverwende Bluths (‘Arrested Development’, Hulu) en de met ijzeren hand regerende Al-Fayeeds (‘Tyrant’, Disney+) komt u alvast geen drama tekort.
 1. ONZE OPINIE. Een simpele “hoe is ‘t?” is misschien wel het meest efficiënte vaccin dat we momenteel in handen hebben
  PREMIUM

  ONZE OPINIE. Een simpele “hoe is ‘t?” is misschien wel het meest efficiënte vaccin dat we momenteel in handen hebben

  Hoe gaat het met u? Elke ochtend wanneer ik in de koffiezaak om de hoek een “flat white” ga halen, polst de vrouw achter de toog er even naar: “Hoe is ‘t?”. Zeker na de boodschap van vrijdagavond, hoop ik dat u ook een vriendelijke barista hebt. Of een liefdevolle echtgenoot. Of een dochter die geregeld belt. Of een buurman met een praatje over de haag. Wat op het eerste gezicht zo'n banale vraag lijkt, voelt plots zo cruciaal nu we weer in lockdown gaan.
 2. HET DEBAT. Mogen ongevaccineerden nog deelnemen aan het publieke leven?
  31

  HET DEBAT. Mogen ongevacci­neer­den nog deelnemen aan het publieke leven?

  Enkel gevaccineerde mensen zouden nog toegang mogen krijgen tot openbare plaatsen. Dat vindt Vooruit-voorzitter Conner Rousseau. Een negatieve PCR-test voor niet-gevaccineerden en een herstelcertificaat na een besmetting zouden niet meer volstaan. “Solidariteit wordt zo beloond met vrijheid”, aldus Rousseau. Wat denk jij? Zouden enkel nog gevaccineerden met een vaccinatiebewijs toegang mogen krijgen tot openbare plaatsen? Vanavond bundelen we de boeiendste reacties in een nieuw stuk. Lees hieronder alvast wat onze experts en enkele politici ervan vinden.