Illustratiefoto.
Volledig scherm
Illustratiefoto. © Wannes Nimmegeers

“Zorgbarometer” peilt voortaan wekelijks druk in zorgsector

Onderzoekers van de Universiteit Antwerpen hebben de eerste editie van een “zorgbarometer” gepubliceerd, waarin op wekelijkse basis de druk in de zorgsector wordt gemeten zoals die wordt ervaren door het personeel. Na de eerste week blijkt onder meer dat een ruime meerderheid aangeeft op dit moment niet de gewenste zorg te kunnen bieden en geen ruimte heeft voor niet-Covid-zorg.

 1. Gevaccineerden voorrang geven in ziekenhuis, kan dat eigenlijk wel? Experten Gezondheidsrecht verduidelijken
  PREMIUM

  Gevacci­neer­den voorrang geven in ziekenhuis, kan dat eigenlijk wel? Experten Gezond­heids­recht verduide­lij­ken

  Wie niet-gevaccineerd is, moet zelf maar opdraaien voor de kosten wanneer hij of zij met Covid gehospitaliseerd wordt. Dat zegt neurochirurg Thierry Lesage van het Aalsterse Onze-Lieve-Vrouwziekenhuis. Anderen pleiten ervoor om gevaccineerden in een ziekenhuis voorrang te geven op wie een prik weigert. Om maar te zeggen: de druk op niet-gevaccineerden neemt toe. Maar kan dat eigenlijk wel? We staken ons licht op bij specialisten in Gezondheidsrecht en checkten ook wat Unia hiervan vindt.
 2. Filmpje van Oostendse politieman die 14-jarig meisje slaat bij arrestatie circuleert op sociale media: "Er is een intern onderzoek gestart”
  Play
  Oostende

  Filmpje van Oostendse politieman die 14-jarig meisje slaat bij arrestatie circuleert op sociale media: "Er is een intern onderzoek gestart”

  Op Facebook circuleert een filmpje van een hardhandige arrestatie van een 14-jarige meisje in Oostende. Op een bepaald moment is te zien hoe een inspecteur de tiener in kwestie een vuistslag geeft. Kort voordien bespuwde ze de man en zijn collega. De politie is alvast een intern onderzoek opgestart. “We zullen het voorval van a tot z bestuderen”, klinkt het. De moeder van het meisje diende intussen klacht in bij het Comité P.
 1. “Zware operatie? Drie weken wachten, a.u.b.”: ziekenhuizen bezwijken, en beterschap niet meteen in zicht
  PREMIUM

  “Zware operatie? Drie weken wachten, a.u.b.”: ziekenhui­zen bezwijken, en beterschap niet meteen in zicht

  Onze ziekenhuizen liggen vol. De schaarse bedden die hier en daar toch nog vrij zijn op de afdelingen intensieve zorg, worden aan een razendsnel tempo ingenomen. En de situatie wordt de komende twee weken nóg erger, daar is iedereen het over eens. “Deze vierde coronagolf voelt veel zwaarder aan dan de eerste”, zegt algemeen directeur Yves Breysem van het Jessa Ziekenhuis in Hasselt. Intussen is het applaus dat de zorgmedewerkers in het voorjaar van 2020 kregen, al lang verstomd. Al héél lang.
 2. Welke zorg wordt uitgesteld? Moet ik bang zijn dat ik niet op spoed terecht kan? En wat zijn de criteria? Al uw vragen over het uitstellen van niet-dringende zorg
  PREMIUM

  Welke zorg wordt uitgesteld? Moet ik bang zijn dat ik niet op spoed terecht kan? En wat zijn de criteria? Al uw vragen over het uitstellen van niet-dringende zorg

  Twee weken lang moeten ziekenhuizen niet-dringende zorg uitstellen. Die drastische ingreep, die onmiddellijk ingaat, is nodig omdat het de komende weken alle hens aan dek is op intensieve zorgen. Op 10 december bereiken we wellicht de grens van 1.000 covidpatiënten - en er zijn nu maar 1.000 bedden. Er moeten extra bedden geopend, dus is er extra personeel nodig. Het is van het voorjaar 2020 geleden dat de overheid nog zo’n maatregel trof. Was er dan geen alternatief? Word ik naar huis gestuurd als ik zorg nodig heb? Gaat ook de chemo in pauze? En moet ik nu langer wachten om mijn wijsheidstanden te laten trekken?