Zorg en Gezondheid dient klacht in tegen callcenter Yource na mogelijke fraude, contacttracers kunnen bij andere callcentra aan de slag
Zorg en Gezondheid gaat een strafrechtelijke klacht indienen tegen het callcentrum Yource, een van de bedrijven die deel uitmaken van het consortium dat instaat voor de contacttracing in ons land. Het agentschap doet dit naar aanleiding van een artikel op HLN waarin sprake is van mogelijke frauduleuze praktijken bij een dochterbedrijf, iets wat ook uit eigen onderzoek zou blijken. De samenwerking met het bedrijf werd ondertussen stopgezet en er werd een externe audit naar de andere bedrijven in het consortium besteld. Medewerkers van Yource kunnen mogelijk bij andere callcenters aan de slag, “om de impact op het contactonderzoek zoveel mogelijk te beperken”.
Mifratel, een dochteronderneming van Yource, beging mogelijk fraude door onterecht prestaties in het kader van de contacttracing te factureren. Na de vragen van ‘Het Laatste Nieuws’ onderzocht ook het agentschap zelf de feiten. Intussen zou blijken dat Yource inderdaad prestaties heeft aangerekend die niet daadwerkelijk voor het contactonderzoek bedoeld waren. Callagents zouden ook bewust verkeerd ingelogd hebben op het belplatform van het contactonderzoek.
Externe audit
Het agentschap neemt nu een advocaat onder de arm om een melding van mogelijke fraude aan het parket over te maken. Daarnaast bereidt het ook een klacht met burgerlijke partijstelling voor en werd de samenwerking met Yource door het consortium stopgezet. Om het zekere voor het onzekere te nemen, laat Zorg en Gezondheid ook een externe audit uitvoeren bij de overige callcenters. Die moet hun facturatie doorlichten en de interne controlemechanismen onder de loep nemen.
Dat een callcenter op deze manier omgaat met deze maatschappelijke opdracht is bijzonder verwerpelijk. Dit kan absoluut niet.
“Onaanvaardbaar”
“De werkwijze zoals die in ‘Het Laatste Nieuws’ beschreven wordt, is onaanvaardbaar”, reageert Dirk Dewolf als administrateur-generaal van Zorg en Gezondheid. “Meer nog, dergelijke werkwijze komt in onze ogen neer op moedwillig bedrog of zelfs fraude. We zullen daarom strafrechtelijk klacht indienen tegen Yource. Via het gerecht willen we de werkwijze en valselijke facturatie van Yource ten gronde laten onderzoeken. Als de vermoedens van fraude bevestigd worden, willen we alle betalingen van valse facturen terugvorderen.”
“Verwerpelijk”
Ook Vlaams minister van Welzijn Wouter Beke reageert misnoegd. “Het contactonderzoek is een belangrijk instrument in de strijd tegen het Covid-19-virus. Dat een callcenter op deze manier omgaat met deze maatschappelijke opdracht is bijzonder verwerpelijk. Dit kan absoluut niet”, klinkt het.
Het contactonderzoek wordt uitgevoerd door een consortium van zes callcentra: IPG, Call-IT, In2Com (verenigd in Koramic2engage), Callexcell, N-Allo en Yource-Group. Zij staan grotendeels in voor het opbellen van besmette personen en hun hoogrisicocontacten. Yource zelf was verantwoordelijk voor ongeveer 19 procent van de totale capaciteit van het consortium. Beke maakt zich sterk dat het contactonderzoek ook zonder Yource verder kan blijven gegarandeerd worden.
We gaan de impact zoveel mogelijk proberen beperken door de mensen die tewerkgesteld waren bij Yource een aanbod te doen om bij één van de andere callcentra te gaan werken.
Aanbod
“Dit zal ongetwijfeld een impact hebben, maar we gaan die impact zoveel mogelijk proberen beperken door de mensen die tewerkgesteld waren bij Yource een aanbod te doen om bij één van de andere callcentra te gaan werken”, klinkt het nog bij Joris Moonens, woordvoerder van Zorg en Gezondheid.
“De gesprekken met die mensen zijn dit weekend al begonnen, heel wat mensen zijn daar ook al op ingegaan. We hebben weet van een 200-tal interim-krachten van Yource die er op zijn ingegaan. We hopen dat er nog mensen volgen zodat we die ervaring in het contactonderzoek niet verloren laten gaan en we het onderzoek zelf zo weinig mogelijk hinderen”, zegt hij bij HLN LIVE.
Los daarvan is men sowieso bezig met extra aanwervingen voor het contactonderzoek. “Door de enorme besmettingsgolf van de laatste weken stijgt uiteraard ook het werk van de contacttracers”, aldus Moonens. “We konden sowieso al niet meer volgen, het werk was niet meer te behappen door de huidige personeelsbestaffing. Die bijkomende aanwervingen zijn nu volop bezig. We zullen zien hoeveel extra mensen we nog nodig hebben. Veel zal afhangen van hoeveel mensen van Yource we kunnen tewerkstellen in de andere callcentra.”
Lees ook: HLN ONDERZOEK. Fraude bij contactonderzoek? Mogelijk meer dan 1 miljoen euro betaald voor tracers die nooit telefoontjes deden (+)
Bekijk hier de reportage van VTM NIEUWS over het mogelijk gesjoemel bij Yource:
Gratis onbeperkt toegang tot Showbytes? Dat kan!
Log in of maak een account aan en mis niks meer van de sterren.Lees Meer
-
Mijntelco
Streamingdienst toevoegen aan je telecompakket? Je komt vaak duurder uit dan bij een apart abonnement
Wie vandaag voor een telecombundel met tv kiest, heeft daarbij de mogelijkheid om één of meer streamingdiensten aan zijn pakket toe te voegen. Via je decoder of de televisie-app van je provider kan je dan je favoriete films en series streamen. Maar is dat ook een voordelige formule? Of neem je die abonnementen toch beter apart? Mijntelco.be zocht het uit. -
PREMIUMUW GELD44
Jaarlijks 6.000 aanrijdingen met onverzekerde wagens: “Zonder verzekering de baan op trekken is met zekerheid geen goede besparing”
“Er zijn nog altijd hardleerse bestuurders die het risico van rijden zonder verzekering zwaar onderschatten. Het is met zekerheid een foute besparing.” Vorig jaar openden autoverzekeraars bijna 6.000 schadedossiers voor ongevallen waarbij een onverzekerd voertuig betrokken was. Dat zijn er bijna 15 procent meer dan in 2021. Betrokken in een ongeval met een bestuurder zonder verzekering, wat dan? En wat riskeer je eigenlijk als je onverzekerd de baan op gaat? -
Spaargids.be
De Staat betaalt 2,80% intrest op je geld: hoe interessant is een rekening bij de overheid?
Wie zijn spaargeld minstens een jaar kan missen, kan het op een e-DEPO bij de Deposito- en Consignatiekas van de Belgische Staat zetten. De opbrengst ervan wordt maand per maand vastgelegd. Voor januari was dat 2,40%, voor februari stijgt de rente tot 2,80%. Let wel: je geld moet voor de eerste van de maand op de rekening staan om die maand recht op een rente te hebben. Spaargids.be zet alles op een rij. -
-
TV
“Ik hoef jouw f*cking excuses niet te horen”: trailer tweede seizoen ‘Hacked’ gelost
Goed nieuws voor de fans van de bekroonde jongerenreeks ‘Hacked’, want het tweede seizoen is in aantocht. In de eerste tien afleveringen maakte de kijker kennis met de drie hechte vrienden Nilou (Alicia Andries), Malick (Misha van der Werf) en Adanne (Helena Tengan), die gechanteerd en geteisterd werden door een genadeloze hacker. Maar nu is het tijd voor de andere kant van het verhaal. De fans komen eindelijk wat meer te weten over de hacker zélf. -
Maar liefst acht op de tien secundaire scholen kampen met leerlingen die vuurwerk afsteken
Acht op de tien secundaire scholen in Vlaanderen krijgen te maken met leerlingen die vuurwerk afsteken op school. Dat blijkt uit onderzoek van de brandwondenorganisatie VZW OSCARE. Meestal gaat het om kleine bommetjes, maar soms is het ook veel gevaarlijker zwaarder vuurwerk. Leerlingen moeten zich veel bewuster zijn van de gevaren, luidt het. -
Tweedeverblijfstaks brengt kustgemeenten 85 miljoen euro op
De Vlaamse steden en gemeenten zullen volgens ramingen in 2023 voor 108,8 miljoen euro aan inkomsten uit de tweedeverblijfstaks halen. De tien kustgemeenten samen zullen bijna vier vijfde van de totale opbrengst in Vlaanderen innen, 85,2 miljoen euro. Dat blijkt uit cijfers die De Tijd opvroeg bij de Vereniging van Vlaamse Steden en Gemeenten (VVSG). -
WEERBERICHT Zwaarbewolkte dag met motregen
Storingen trekken de komende dagen vooral ten noorden van ons land voorbij. Hierdoor zal het enkel wat lichte neerslag zijn die vooral in het noorden en oosten zal vallen.