Zonnepanelen mogen nu ook op beschermde gebouwen geplaatst worden: “Huidige energiecrisis vraagt ook om praktische oplossingen”
Vlaams minister van Wonen Matthias Diependaele (N-VA) versoepelt de regels voor het plaatsen van zonnepanelen op onroerend erfgoed. Vanaf vandaag mogen zonnepanelen op ieder beschermd pand geïnstalleerd worden. "De huidige energiecrisis vraagt ook om praktische oplossingen”, zegt Diependaele. "Daarom zullen vanaf vandaag zo goed als alle aanvragen voor zonnepanelen positief beoordeeld worden door het Agentschap Onroerend Erfgoed."
Door de hoge energieprijzen stijgt ook de energiefactuur voor eigenaars of beheerders van onroerend erfgoed. Zij kunnen deze gebouwen echter niet in dezelfde mate energiezuinig maken als andere gebouwen, omdat ze beschermd zijn. Diependaele kreeg daarover donderdag in de commissie Wonen van het Vlaams Parlement verschillende vragen, van Manuela Van Werde (N-VA), Joke Schauvliege (CD&V) en Kristof Slagmulder (Vlaams Belang).
“Niet altijd kasteelheren of dames”
De minister liet weten dat hij het afwegingskader voor het beoordelen van aanvragen voor zonnepanelen op erfgoed gaat aanpassen, waardoor eigenaars van onroerend erfgoed nu ook zonnepanelen kunnen plaatsen.
"Eigenaars van onroerend erfgoed zijn niet altijd kasteelheren of dames zoals soms wordt voorgesteld, het zijn Vlamingen die in een beschermd dorp- of stadszicht wonen en het ook moeilijk hebben om die energierekening te betalen”, zegt de N-VA-minister. “Het zijn eigenaars van een beschermd beluikhuisje die willen inzetten op groene energie. Met deze maatregel kunnen we heel veel Vlamingen helpen de komende weken, maanden en jaren.”
Visuele impact
Diependaele benadrukt dat er extra belang zal gehecht worden aan de uitvoering van de plaatsing. Zo mogen er daarbij geen erfgoedelementen verwijderd of beschadigd worden. "De impact op de beleving van het erfgoed en de erfgoedwaarde blijft het liefst zo beperkt mogelijk. Bovendien mag de plaatsing van de zonnepanelen het goed onderhoud van het erfgoed niet in de weg staan", aldus de minister.
Een heldere sensibiseringscampagne moet richtlijnen geven over de visuele impact op het erfgoed. De voorkeur gaat daarbij naar zonnepanelen uit het zicht, maar dat is niet altijd mogelijk, aldus nog de minister.
Het Agentschap Onroerend Erfgoed zal uitgebreid communiceren naar lokale besturen en erfgoedeigenaars over de nieuwe werkwijze. Het nieuwe beleid wordt binnen de drie jaar na toepassing geëvalueerd.
Lees ook:
Gratis onbeperkt toegang tot Showbytes? Dat kan!
Log in of maak een account aan en mis niks meer van de sterren.Lees Meer
-
Livios
Een groener en sterker gazon in de lente? Ga dan dit weekend met deze tuinklusjes aan de slag
In februari ligt de tuin er dor en kaal bij. Het groeiseizoen laat nog even op zich wachten en erg veel valt er bijgevolg niet te doen in de tuin. Alleszins, dat lijkt zo op het eerste zicht. Bouwsite Livios vroeg aan tuinexpert Bart Verelst hoe we onze groene vingers tóch nuttig kunnen bezighouden in februari. -
PREMIUM5
Wout (21) stuurt regelmatig dickpics, ook naar onbekenden: “Dit heb ik in de aanbieding. Als je wil, sta ik tot jouw beschikking”
“Natuurlijk is het risicovol wanneer ik een foto van mijn penis naar iemand stuur. Maar dat weegt niet op tegen de kick die ik ervan krijg.” Dat zegt Wout (21), een schuilnaam. Van tijd tot tijd stuurt hij een foto van zijn geslachtsdeel via sociale media. Vooral naar mannelijke vrienden, zegt hij, maar soms ook naar mensen die hij niet kent. “De laatste stuurde ik vorige week, mét succes.” -
PREMIUM
HLN ONDERZOEK. Recordaantal klachten over autokeuring: te duur, te lang wachten en te snel afgekeurd. “Vaak is het een puur machtsspelletje”
Te duur, te lang wachten, slechte communicatie en geen uitleg als je auto afgekeurd wordt. In 2022 kwam een recordaantal klachten binnen over de autokeuring. De Vlaamse ombudsman is het beu, de minister start een audit. En toch mogen dezelfde zes private bedrijven al bijna honderd jaar lang die keuringen uitvoeren. Wat loopt er fout? Betaalt u te veel of niet? En zijn ze te streng? Onze onderzoeksredactie lichtte de autokeuringen door. -
-
PREMIUMDendermonde
Wordt watertoren restaurant of bar? “Beschermd momument krijgt na restauratie publieksfunctie”
Wordt de watertoren aan de Leopoldlaan in Dendermonde een restaurant of café? Die kans zit er dik in door de beslissing die zonet genomen is om het beschermde monument na restauratie een publieksfunctie te geven. Erfgoed Vlaanderen is akkoord met het herbestemmingsplan. -
HLN Shop
Ruim vier keer goedkoper dan een convector: is infraroodverwarming dé geschikte oplossing voor jouw woning?
Breek jij je ook het hoofd over hoe je de temperatuur in je woning aangenaam houdt, zonder je energierekening nog verder de hoogte in te jagen? Misschien biedt een infrarood heater de oplossing. HLN Shop gaat dieper in op de mogelijkheden van zo'n toestel en de voor- en nadelen die erbij komen kijken. -
Alle coalitiepartners vragen minister om renteverhoging ‘Mijn Verbouwlening’ te herbekijken: “Vlaamse overheid toont zich nu onbetrouwbare partner”
Alle partijen in het Vlaams Parlement, op N-VA en Vlaams Belang na, dringen er bij Vlaams minister van Financiën Matthias Diependaele (N-VA) op aan de renteverhoging van de Vlaamse 'Mijn VerbouwLening' terug te draaien of te herbekijken. Ook coalitiepartners CD&V en Open Vld hebben kritiek op het feit dat de verbouwlening sinds 1 februari niet langer renteloos is. -
ANTWERPEN
Het Steen wint erfgoedprijs ondanks felle kritiek: “De oude burcht heeft een nieuw, toegankelijk elan gekregen”
Het Steen in Antwerpen heeft de Onroerenderfgoedprijs 2022 gewonnen. Opvallend, gezien de nieuwe, moderne grijze aanbouw aan het iconische gebouw eerder felle kritiek opwekte. “De herbestemming van het Steen zorgt dat het gebouw een nieuw elan heeft gekregen”, zei Matthias Diependaele, Vlaams minister van Onroerend Erfgoed, vrijdagavond tijdens de uitreiking.