Zaterdagnacht om 2 uur draaien we de klok één uur vooruit, waardoor we iets minder lang kunnen slapen.
Volledig scherm
PREMIUM
Zaterdagnacht om 2 uur draaien we de klok één uur vooruit, waardoor we iets minder lang kunnen slapen. © Shutterstock

Zomertijd leidt tot meer hartaanvallen, in wintertijd begaan we meer ongelukken: wanneer stoppen we met het verzetten van de klok?

Over het omschakelen tussen winter- en zomertijd is slechts één ding duidelijk: de Belg wil er vanaf, net als de Europese instellingen. Toch draaien we vannacht de klok weer een uur vooruit en krijgen we dus wat minder slaap. Wat zijn de voor- en nadelen van zomer- dan wel wintertijd? Krijgen we Europa daarover ooit op één lijn als zelfs Vlamingen en Walen verschillende voorkeuren hebben? En wanneer houdt het op, dat tweemaal per jaar knoeien met de wijzers van de klok?

117 reacties

 • willy verbeeck

  6 maanden geleden
  Is ondertussen alweer van de baan gelukkig, stel je voor altijd wintertijd.Volgend jaar dus gewoon weer opnieuw zomeruur!
 • jos meurrens

  6 maanden geleden
  In de zomer moeten we met licht gaan slapen, erg ongezond voor kinderen..Voor mij altijd wintertijd.Vraag eens aan de afdeling infarcten.
 • Marc De Boe

  6 maanden geleden
  Dat ze nu eens en voor altijd van het uur  afblijven en laten zoals het vroeger was en dat de heren van de politiek zich met bezighouden met de echte problemen er zijn er genoeg einde discussie.
 • Gerda Phlypo

  6 maanden geleden
  Zomertijd moet de regel worden , in de zomer zijn lange avonden och zalig
 • Catherine MISTIAEN

  1 jaar geleden
  Ik stel voor om de twee opties uit te testen: 2j winteruur, 2j zomeruur. Na deze 4j een evaluatie maken, en de beslissing nemen via niet-bindend referendum, per land.
 1. Uitgelegd. Wat is lachgas en hoe gevaarlijk is het?
  Play

  Uitgelegd. Wat is lachgas en hoe gevaarlijk is het?

 2. Man probeert tijdens politieachtervolging auto te stelen
  Play

  Man probeert tijdens politieach­ter­vol­ging auto te stelen