Zo ziet de ultieme fietsveilige gemeente eruit
Vlaanderen fietsvriendelijk. Dat is waar we met VeloVeilig deze week voor gaan. In de HLN-app liepen ondertussen al 26.000 meldingen binnen om fietsonveilige punten aan te pakken. Er ligt een stapel werk op de plank, dat maakt dit grote fietsonderzoek wel duidelijk. Gelukkig is niet alles kommer en kwel. Stijn Vlaeminck trok deze week op de VeloVeilig-Ronde langs goéde voorbeelden. Maar de ultième fietsveilige gemeente? Die ziet er volgens experten zo uit.
Het fietspad: 2 meter breed en rood gekleurd
Het perfecte fietspad is minstens twee meter breed en in rood asfalt aangelegd. “De standaardbreedte van een enkelrichtingsfietspad vandaag is 1,75 meter, maar een toenemend aantal bakfietsen, fietskarren en elektrische fietsen die vlot willen inhalen, vragen vandaag om meer ruimte”, zegt Wout Baert van Fietsberaad. “Mensen willen ook gewoon sociaal zijn op het fietspad. Twee meter geeft de kans aan een ouder en kind om veilig naast elkaar te rijden. Rood geeft het fietspad een herkenbare, uniforme kleur. Asfalt biedt het grootste rijcomfort.”
Een fietspad is uiteraard niet in elke straat nodig. Ook niet in de ‘Perfect Fietsveilige Gemeente’. In een zone 30, bijvoorbeeld, is een afzonderlijke infrastructuur niet noodzakelijk. “In een zone 50 daarentegen wordt het snelheidsverschil tussen fietsers en wagens groter. Dan is een fietspad nodig, al mag dat aanliggend aan de rijweg zijn”, legt Wies Callens van de Fietsersbond uit. “Wordt er sneller dan 70 gereden? Dan zou een afgescheiden fietspad - bijvoorbeeld met een rij struiken - uiteraard de norm moeten zijn.”
Fietsen op landelijke wegen
Smalle, kronkelende, landelijke wegen mogen dan wel heerlijk zijn om te fietsen - ze maken niet voor niets vaak deel uit van het toeristische knooppuntenroutenetwerk -, ze zijn ook vaak heel onveilig, zo zonder fietspaden of markeringen en met wagens die zich niet altijd aan de toegelaten snelheid houden. “Idealiter wordt de circulatie op wegen als deze gescheiden”, zegt de Fietsersbond. “Je zou een zone voor plaatselijk verkeer kunnen voorbehouden, waarbij fietsers dan wel zijn toegelaten.” Fietsberaad: “Een andere manier om landelijke wegen fietsveilig te maken, is de aanleg van karrenspoorwegen (waarbij er een strook gras in het midden van de weg ligt, red.), die heel uitnodigend zijn voor fietsers, zeker in combinatie met een tractorsluis (een obstakel dat sluipverkeer moet weren, red). Dat verhindert doorgaand verkeer.”
Fietsen naar de stad
Steden bannen steeds vaker wagens uit hun kern. Het is bijzonder fietsveilig dat het autoverkeer via ringwegen buiten de binnenstad wordt gehouden. Voor wie in de randgemeenten woont, is dat vaak een minder goeie zaak. Want hoe heelhuids die ring oversteken? In de ultieme fietsveilige stad zorgen fietstunnels en -bruggen of een conflictvrij kruispunt voor een veilige corridor.
Het Perfecte Kruispunt
Het kruispunt van élke fietser z’n dromen: een waar ze met een tunnel of brug onder of boven kunnen fietsen. “Maar een conflictvrij kruispunt, waar zwakke weggebruikers nooit op hetzelfde moment groen kunnen hebben als gemotoriseerd verkeer, kan al heel wat gevaarlijke situaties oplossen. “Het ultieme fietsvriendelijke fietspad is eigenlijk het ‘vierkant groen’, waarbij fietsers tegelijk groen hebben en zelfs diagonaal mogen kruisen “, zegt Wout Baert van Fietsberaad. “Al lukt dat niet voor elk kruispunt, omdat de fietsstromen ongeveer gelijk moeten lopen.” Het perfecte kruispunt heeft ook geen bypass meer, de extra weg voor wagens die rechtsaf willen slaan en zo niet meer aan de verkeerslichten hoeven aan te schuiven. “Je creëert in één klap meer wachtruimte voor de stroom fietsers die vaak tijdens de ochtendspits voor het rood staan.”
Minder wacht voor het rood
In de ultieme, fietsveilige gemeente staan fietsers minder lang voor het rode licht. Vandaag wachten voetgangers en fietsers allebei maximum 110 seconden. “Dat is lang en resulteert in ongeduldige weggebruikers die na drie keer over de schouder kijken tóch dwarsen.” Fietsberaad pleit voor 75 seconden in de spits en 45 seconden buiten de spits: “Op de drukste momenten vinden fietsers het normaal dat ze even halt houden. Buiten de spits wachten terwijl er geen wagen te zien is, is frustrerend.” In de ideale situatie is er bovendien detectie op het fietspad. “Dat betekent dat op ongeveer 20 meter voor het kruispunt de aankomende fietser wordt gedetecteerd. Tegen dat die aan het licht komt, kan dat al op groen staan.”
Veilig met de fiets naar school
Uiteraard mag een fietsveilige schoolomgeving niet ontbreken. Dat daar een zone 30 de norm moet zijn, staat buiten kijf. Het ideale scenario is er een waarbij een halfuur voor en een halfuur na schooltijd geen gemotoriseerd verkeer meer bij de school kan. “Dat kan niet overal”, zegt Wies Callens van de Fietsersbond. “De onveiligheid verplaatst zich dan vaak naar de omliggende straten, net buiten de directe schoolomgeving.”
Fietsparkings
In de fietsvriendelijkste gemeente laat je je stalen ros ook met een gerust hart achter. Ondergrondse fietsparkings zijn er bewaakt. “Frequent toezicht blijkt effectiever dan een camera”, stelt Fietsberaad. Ook bij huizen zijn fietsenstallingen nodig. “Zeker in straten waar veel rijwoningen staan. De stad Gent heeft de ambitie om in een straal van 150 meter iedereen een goede fietsenstalling te bieden”, weet de Fietsersbond. In winkelstraten is er elke 200 meter plek om je fiets te stallen.
Lees ook:
ONZE OPINIE. Te vaak is nog een slachtoffer nodig om van een moordstrookje een fietspad te maken (+)
Gratis onbeperkt toegang tot Showbytes? Dat kan!
Log in of maak een account aan en mis niks meer van de sterren.Lees Meer
-
PREMIUM10
Graanprijs staat historisch hoog: loont het voor Vlaamse boeren om te switchen naar tarweteelt en kan dat zomaar?
-
Heusden-Zolder
IN BEELD. 5.000 MINI’s maken circuit van Zolder onveilig tijdens grootste bijeenkomst van Europa
MINI-eigenaars en -liefhebbers moesten vandaag in Zolder zijn voor hét evenement van Europa. Bijna 5.000 MINI’s reden in alle maten, kleuren en leeftijden reden in colonne op het circuit voor de jaarlijkse MINI Fan & Track Day die na twee jaar corona terug van weggeweest is. “Fiere gezichten, pronkende eigenaars uit alle hoeken van de Benelux en de meest uiteenlopende MINI’s: dit is genieten", klinkt het. -
Merelbeke/Melle
Getuige vertelt over de chaos op kusttrein naar Brussel, waarbij jongeren aan noodrem trokken en op de sporen gingen lopen
Een trein met duizend reizigers aan boord viel zondag rond 19.35 uur plots stil tussen Merelbeke en Melle. De NMBS vermoedt dat het om sabotage gaat aangezien een aantal kabels in een van de rijtuigen was vernield. Een getuige vertelt in VTM NIEUWS over de chaos. -
-
Politie betaalde 862 informanten “tot enkele duizenden euro’s”
Vorig jaar hebben gemiddeld elke dag twee informanten geld gekregen voor hun informatie over het Belgische misdaadmilieu. Dat blijkt uit cijfers van de federale politie, zo schrijven Het Nieuwsblad, Gazet van Antwerpen en het Belang van Limburg dinsdag. -
Tweakers
De beste tablets voor elk budget: vier aanraders van onze expert
Surf je graag in alle comfort? Meestal volstaat een smartphone, maar ’s avonds op de sofa of in bed is een tablet met een groter scherm toch net iets aangenamer. Valt kiezen uit het ruime aanbod je zwaar? Technologiesite Tweakers plaatst de vier beste exemplaren van dit moment naast elkaar. -
Livios
Kan je nu nog een airco laten plaatsen voor de zomer? Zo zit het met de wachttijden
Wie deze zomer niet wil puffen in een veel te warm huis, kan investeren in een airco of lucht-luchtwarmtepomp. Dat is een effectieve manier om de temperatuur binnenshuis het hele jaar door comfortabel te houden. In de zomer worden de kamers gekoeld en ontvochtigd en tijdens de winter doet de lucht-luchtwarmtepomp dienst als energiezuinige elektrische bijverwarming. Maar hoe zit het met de wachttijden voor die aircotoestellen? Ben je hopeloos te laat als je er nog eentje wil voor de zomer? Bouwsite Livios vroeg het aan Lieven Verstaen van Daikin. -
Mijntelco
Orange verhoogt prijzen vanaf 1 juni: hier ben je goedkoper af
Vanaf 1 juni verhoogt Orange een aantal van zijn prijzen. Reden daarvoor het ongeziene niveau van inflatie. Vooral minder gebruikte diensten, zoals MMS en internationaal bellen, komen bij Orange in het vizier. Roaming wordt zelfs dubbel zo duur. Daartegenover staat wel een verhoging van de datavolumes. Mijntelco.be bezorgt een overzicht.
52 reacties
Resterende karakters 500
Log in en reageerDick DECOCK
Kris Van Impe
Dirk Dierickx
werner verbruggen
Dominique De Rijcke