Zo veel kostte een huis of appartement vorig jaar
WonenVorig jaar is een recordaantal vastgoedtransacties afgesloten in België. Dat blijkt uit de Notarisbarometer, die gebaseerd is op de ondertekende compromissen. De prijzen van zowel de woonhuizen als de appartementen stegen vorig jaar met 2,5 procent. De notarissen verwachten nu een periode van prijsstabilisatie, zegt woordvoerder Bart van Opstal.
Het jaar 2016 was al een recordjaar voor Belgisch vastgoed, maar in 2017 waren er nog 0,8 procent meer transacties. De drukste maanden waren volgens de notarissen maart, oktober en november.
Huis: 240.451 euro
De gemiddelde prijs van een woonhuis bedroeg 240.451 euro, terwijl een appartement gemiddeld voor 215.440 euro van eigenaar wisselde.
In Vlaanderen steeg de prijs van een huis met 2,6 procent tot gemiddeld 266.928 euro, in Wallonië met 2,7 procent tot 183.445 euro. In Brussel was er een daling van -2,5 procent naar 429.689.
Een appartement werd wel in alle regio's duurder; +2,3 procent in Vlaanderen (220.268 euro), +3,2 procent in Brussel (234.736 euro) en +3,4 procent in Wallonië (172.367 euro).
Optimisme
Dat Belgisch vastgoed het zo goed deed, heeft volgens woordvoerder Van Opstal te maken met het groeiend optimisme bij de Belgen. Het aantal jobs zit in de lift, er zijn meer startende ondernemers en bestaande bedrijven investeren volop. Of 2018 opnieuw een recordjaar wordt, hangt af van verschillende factoren. "Als de intrest laag blijft en het aantal jobs blijft stijgen, zal dat de markt ondersteunen. Vraag is ook of beleggers even actief zullen blijven. Dat hangt af van de alternatieven, bijvoorbeeld de rente op spaarboekjes."
Wat de prijzen betreft, valt het de notarissen op dat er geen verschil meer is in de prijsevolutie van huizen en appartementen. "Bovendien kennen Vlaanderen en Wallonië gelijkaardige prijsstijgingen. Ze worden als één markt gezien", zegt Van Opstal. "Met een inflatie van 2,1 procent is een prijsstijging van 2,5 procent klein. We gaan dus eerder naar een periode van prijsstabilisatie."
"Huis werd op tien jaar 23 procent duurder, maar wonen is nu goedkoper
Een gemiddeld huis in Vlaanderen werd volgens vastgoedspeler ERA Belgium de afgelopen tien jaar trouwens 23,1 procent duurder. Toch meent het bedrijf dat wonen in die periode net goedkoper is geworden.
De vastgoedspeler ontwikkelde met de KU Leuven de 'ERA-KU Leuven Vastgoedindex'. Die bekijkt de woningprijzen doorheen de tijd, maar de prijsinvloed van woonkarakteristieken kunnen worden weggecijferd. Zo kan men de prijsevolutie dan ook corrigeren om geen 'appelen met citroenen' te vergelijken.
Uit de data van ERA blijkt dat de gemiddelde verkoopprijs voor huizen vorig jaar met 4,9 procent is gestegen tegenover 2016 naar 260.267 euro, een ander cijfer dan dat van de Notarisbarometer. Gecorrigeerd gaat het om 2,94 procent. "In vergelijking met 2008 is het een prijsstijging van 23,1 procent. Maar, wanneer rekening gehouden wordt met alle variabelen, dan zijn de huizenprijzen de afgelopen tien jaar met slechts 15,7 procent gestegen" zegt CEO Iain Cook.
Inflatie
"Houden we bovendien rekening met de inflatie, dan zijn de werkelijke prijzen zelfs 3,4 procent goedkoper dan tien jaar geleden", vult vastgoedeconoom Sven Damen (KU Leuven) aan.
Bestaande appartementen stegen het afgelopen jaar volgens ERA met slechts 0,2 procent, naar gemiddeld 181.871 euro. Met de correctie gaat het om 1,3 procent. Volgens ERA ondervinden de appartementen concurrentie met nieuwbouw, die aan strengere wettelijke eisen voldoen.
Gratis onbeperkt toegang tot Showbytes? Dat kan!
Log in of maak een account aan en mis niks meer van de sterren.Lees Meer
-
Huizenprijzen gaan door het dak: sterkste stijging in tien jaar
Onze huizen worden opnieuw duurder. De prijzen in België zijn in de eerste jaarhelft met gemiddeld 6,3 procent gestegen tegenover dezelfde periode vorig jaar. Dat blijkt uit statistieken van de FOD Economie. Het gaat om de sterkste prijstoename in minstens tien jaar. Een woonhuis kost nu gemiddeld 220.920 euro. -
Spaargids.be
Waarom zijn termijnrekeningen met korte looptijd nu zo populair? Dit moet je weten om je spaargeld maximaal te laten renderen
Het zijn rare tijden voor wie zijn geld voor enkele jaren wil wegzetten. Op een termijnrekening van één jaar valt tegenwoordig een hogere intrest te krijgen dan op een rekening van tien jaar. Hoe komt dat? En wat moet je dan doen met je spaarcenten? Spaargids.be maakt je wegwijs. -
Livios
Zonnepanelen plaatsen: zo snel verdien je je installatie op dit moment terug
Zeker in tijden van hoge energieprijzen zijn zonnepanelen een slimme investering. Ze bieden een mooi rendement aan een gunstige prijs. Maar hoe snel heb je je investering effectief terugverdiend? Dat hangt af van meerdere factoren. Bouwsite Livios zet ze voor jou op een rijtje. -
-
PREMIUM53
Deze drie Vlamingen leven zonder gsm: “Als ik ergens kom waar je alleen kan parkeren door te sms’en, dan betaal ik niets. De eventuele boete neem ik er dan wel bij”
In tijden waarin zelfs hippe vogels als Billie Eilish hun smartphoneverslaving proberen te bezweren, zijn er ook nog steeds mensen die erin slagen in leven te blijven zónder een mobiele telefoon. Wij spraken er drie. “Tuurlijk lachen ze met mij. Maar ik zie op restaurant jonge koppeltjes die naar hun smartphone kijken in plaats van in elkaars ogen en dan lach ík.” -
UPDATE67
Weyts (N-VA) neemt extra maatregelen om lerarentekort aan te pakken, coalitiepartner CD&V is kritisch: “Een echte langetermijnvisie ontbreekt”
Vlaams minister van Onderwijs Ben Weyts (N-VA) heeft een nieuw pakket maatregelen klaar om het lerarentekort, dat op recordhoogte staat, aan te pakken. Er komen meer mogelijkheden voor ‘gastleraren’, bedrijven zullen werknemers kunnen uitsturen naar het onderwijs en startende leerkrachten moeten sneller rechten kunnen opbouwen. Coalitiepartner CD&V vindt het goed dat er nieuwe maatregelen komen, maar mist een “echte langetermijnvisie”. -
PREMIUM
Nu vastgoed kopen of verkopen? Of wachten?
Vastgoed lijkt hot. Of het nu is als alternatief voor het spaarboekje dat ook dit jaar niets zal opbrengen, of omdat de registratierechten straks lager worden maar ook het 'klein beschrijf' op dat moment verdwijnt, of omdat de huizenprijzen blijven stijgen; aan aandacht voor vastgoed was er de voorbije weken geen gebrek. Maar waar moet u op letten als u vandaag een huis of appartement koopt of verkoopt? -
Kate Middleton zweert bij dit type handtas: met deze 15 exemplaren kan je haar na-apen
Voor mode-inspiratie kijken we graag naar de royals. Dé queen van de handtassen is zonder twijfel Kate Middleton. De hertogin van Cambridge zweert bij compacte handtassen. Praktisch, want er is net genoeg ruimte voor je telefoon, portemonnee, lippenstift en nog wat extra spullen, en toch stijlvol. Treed in haar voetsporen met deze vijftien trendtoppers, zonder koninklijk prijskaartje.
11 reacties
Resterende karakters 500
Log in en reageerPeter Buyck
Miel Marie
Jan hertogs
Jan Verstrepen
Emiel Vandeplas